Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Stare podloge za zdravo i otporno voće

Stare podloge za zdravo i otporno voće

1882

U okviru Topličke akademije strukovnih studija postoji odsek za poljoprivredno-prehrambene studije u Prokuplju, koji se, između ostalog, bavi i autohtonim sortama voća, kalemljenjem, sadnjom i čuvanjem starih semena. Veroslava Kocić iz Prokuplja, saradnik Akademije u nastavi za voće, pričala je za Dobro jutro o prednostima starih podloga za kalemljenje lešnika, dunje i šljive.

– Srž naše priče trenutno su podloge na koje se kalemi voće. U pitanju je buduća podloga mečje leske. To je divlji lešnik poznatiji kao mečja leska, sadnjom tog semena dobijamo podlogu koja je odlična za kalemljenje lešnika i oraha. sorti. Zašto? Zato što kad kalemite na tu podlogu ona neće imati izdanke. Dobijate dugovečno stablo, jako otporno, sa redovnom rodnošću – osim otpornosti i rodnosti, prednost je i u jakom korenu i velikoj krošnji.

– Kod same mečje leske su plodovi sitni, ali kasnije vi kad kalemite budu plodovi sorte koja je nakalemljena, s tim što ste vi sačuvali stablo i koren, jak i dubok koren, odličan zbog klimatskih promena, otporan na bolesti. Jedino što smeta je mraz, ali smeta podlozi i smeta cvetu, mada to su neke temperature, neki minusi kojih kod nas nema – objašnjava Veroslava Kocić, po čijim rečima je mečja leska vrlo prilagodljiva i lako se uzgaja na svakom tlu.

– Kao i svaka divlja vrsta vrlo je prilagodljiva, lako se sadi na svako tlo. Bitno je da ima dovoljno prostora da širi krunu i koren. Ne može gusti zasad, već na četiri do pet metara mininum jedan grm od drugog. Po redu pet metara razmaka, a dubina sadnje je pet santimetara – na taj način leska dobija na bujnosti, a koren dublje zalazi.

– Ovako se sadi jer lešnik na ovoj podlozi razvija veliku krošnju, dobija na bujnosti. Mečja leska je zaštićena biljna vrsta kod nas, odlična je i za sadnju po parkovima jer će vam dati lepu hladovinu – rekla je saradnik u nastavi za voće, pokazujući i trnjinu i glog, koji su odlične podloge za šljivu i dunju.

– Trnjina, osim što je zdrava u ishrani i puna tanina, njenu semenku kad posadite dobijate odličnu podlogu na koju se kalemi šljiva. Glog je odličan za kalemljenje dunje, možete da dodate i krušku, zavisi, dunja je posrednik i možete da kombinujete. Kombinacijom tih sorti stvarate otpornost i sprečavate veliku upotrebu hemijskih tretmana – zaključila je Veroslava Kocić.

Tekst i foto: Zorica Dragojević