Brodet je tradicionalno dalmatinsko i primorsko jelo koje se priprema od ribljeg mesa, nalivenog tečnošću, a odlikuje ga krajnja jednostavnost u pripremi i začinjavanju.
Služi se uz gusto kuvanu palentu. Brodet ili brudet je narodno jelo ribara. U prvo vreme brodet je bio jelo siromašnih koje se pravilo od ostataka ribe, ali, kako se vremenom usavršavao i u njega ulazila sve kvalitetnija riba, postao je gastronomski
specijalitet i za bogate. Ne postoji precizan recept za brodet jer se može praviti od nekoliko vrsta ribe. Pri spremanju brodet samo blago promešati. I zato vam predlažemo brodet našeg kraja i rečne ribe… vredi uloženog truda.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2023/11/DSC_0105-1024x683.jpg)
Potrebno je:
- 1kg očišćenog šarana, isečenog na komade
- 5 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- so, biljni začin, biber, kurkuma
- lovorov list
- ulje
- 2,5 dcl vinskog sirćeta
- Voda
Priprema:
Ribu očistiti i iseći na komade. U dublju posudu sipati ulje i iseckani luk pa dinstati uz neprestano mešanje. Dodati začine i lovorov list.
Poređati komade ribe, sipati vinsko sirće i vodu da sve ogrezne. Kuvati na laganoj vatri uz blago drmanje šerpe oko 2 sata. Gotovo je kada ostane minimalno tečnosti. Služiti toplo uz prilog po želji.