Piše: Svetlana Mujanović
U Srbiji malina uspeva u gotovo svim krajevima. Najčešće se gaji na okućnici, retke su bašte u kojima ne rađa. U baštama postoji mogućnost i da se zaliva pa tako bogato rađa, te od zrelih plodova pretekne i za pripremu specijaliteta za zimu i poslastica od svežeg voća, a malina je dobra sirovina i za pečenje kvalitetne rakije.
Malina je za naše voćare vrlo rentabilna i ima veliki ekonomski značaj za našu zemlju. Pored finansijskog efekta, gajenje maline omogućava zaposlenje viška radne snage, što je u današnjoj situaciji od velike važnosti, naročito u brdskim, priplaninskim i planinskim rejonima Srbije. To znači da malini treba pokloniti još više pažnje nego do sada jer se plodovi dobrog kvaliteta dobro plaćaju, posebno na stranom tržištu.
Malina u našim ekološkim uslovima sazreva od sredine juna do kraja jula, a u zavisnosti od načina upotrebe plodova, dužine transporta i stepena zrelosti precizno se određuje i čas berbe. Najsigurniji pokazatelj zrelosti je lako odvajanje ploda od peteljke. Sorte s mekim plodovima beru se nešto ranije, a one s čvrstim gotovo potpuno zrele. Odlikuje je osobina neistovremenog sazrevanja plodova pa je zbog toga i berba razvučena, bere se u više navrata.
Plodovi namenjeni svežoj upotrebi, stižu za berbu kada maline postanu jasnocrvene, pre nego što ta boja počne da tamni. Beru se svaki drugi, treći dan.
Pošto je jun mesec maline, predlažemo vam da je što više koristite kao svež i izuzetno zdrav zalogaj, ali i da se oprobate u pripremi neuobičajenih delikatesa od ovog našeg crvenog zlata.
Zdrav sladoled
Potrebno je:
400 g zamrznute maline,
100 do 120 g zamrznutih borovnica,
125 g sojinog zamrznutog mleka
zaslađivač po ukusu.
Prvo se svi sastojci samelju u nutribulitu ili blenderu tako da se pretvore u finu, glatku smesu. Dodajte zaslađivač, razdelite u posudice i držite u zmrzivaču sat-dva. Ako je sladoled stajao duže u zamrzivaču, izvadite ga nekoliko minuta pre nego što ga servirate, da se blago otpusti.
Toping za deserte
Iako je malo čudnog naziva, u ovom specijalitetu uživaju sva čula, jer toping je preliv za deserte – slatkiše, torte, kolače, sladolede i drugo. Najčešće se priprema od čokolade, ali raznolikost preliva za slatkiše je zaista velika, pa su posle čokolade najpopularniji voćni topinzi. S njim je i spoljašnji izgled deserta potpun. Topingom se preliva desert neposredno pre nego što će se poslužiti. Postoje i recepti kod kojih se toping servira kao posebno jelo, ukrašeno aromatičnim začinom.
Po jednom od mnogobrojnih recepata, za toping je potrebno:
dve šolje zamrznute maline
2/3 šolje šećera
tri cele jabuke
dve banane
šest krupnih jagoda
šest kugli sladoleda
jedne čokolade
za kuvanje
šest plazma keksova
U blender se ubace zamrznute maline i doda malo vode da se lakše samelju. Gotova smeša se prebaci u tiganj i ostavi na blagoj vatri da tečnost ispari. Pri tome se stalno meša i postepeno dodaje šećer. Zgusnuta smesa je osnov od kojeg se priprema toping po želji. U ovom slučaju se pripremi šest lepih, znimljivih posudica. Jabuke se oljušte i u svaku se ubaci po pola jabuke isečene na kockice, trećina banane isečene na tanke kolutiće, doda po jedna jagoda a čokolada se istopi na pari. U posudu se stavlja po kugla sladoleda i sve prelije otopljenom čokoladom. Na kraju se doda keks koji će poslužiti kao štapić za jelo.
Panakota s vinom
Za nju je jedan oduševljen degustator rekao da će to biti
savršen završetak svakog gala ručka i sjajan slatkiš je
za svakakve povode.
Potrebni sastojci:
tri šolje maline
200 g maskarpone sira
šest kašika šećera
dve i po kašičice želatina
četvrt šolje svežeg mleka
Sos se priprema od tri šolje maline, jedne četvrtine šolje kvalitetnog crnog vina i dve kašike šećera. Maline se pasiraju i istisnu se kroz sito da se odstrane semenke. Maskarpone se pomeša sa šećerom i napravi kremasta masa u koju se ubaci pire od malina. Umuti se tako da se dobije pena. Želatin se pomeša s mlekom i ostavi 20 minuta da nabubri. Pavlaka se zagreva, ali ne da provri, i dodaje joj se mleko sa želatinom. Neprekidno se meša i ukloni sa vatre pre nego što provri i nastavi sa mešanjem još dva tri minuta dok se želatin potpuno ne rastvori. Smesa se dodaje u malinu sa maskarponeom. Raspoređuje se u posudice i ostavlja dva sata u frižideru.
Dok se smesa hladi u frižideru, priprema se sos. Šećer se meša sa vinom, zagreva na laganoj vatri dok se potpuno ne rastopi. Dodaju se maline i sve se kuva jedan minut, sklanja sa vatre i ohladi. Panakota se razliva u tanjire, pri čemu se za tu svrhu svaka posudica uvija vrućom krpom ili se potopi u toplu vodu. Krem se preliva sosom i odmah se servira.
Sos od maline
Idealan je preliv za egzotične voćne salate, čokoladne deserte ili salate od šumskog voća.
Potrebno je:
250 g malina,
dve-tri kašike šećera u prahu
jedna do dve kašike esencije od maline.
Pomešajte maline s esencijom i ispasirajte ih. Dobijeni mus procedite kroz gustu cediljku da bi se odstranile semenke. Posipajte sos šećerom u prahu, ulijte u posudicu u kojoj ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi.
Smuti
Potrebno je:
400 grama grčkog jogurta
250 g smrznute maline
7 listova bosiljka
dve kašičice meda
jedna kašika bademovog mleka.
Za preliv se odvoje tri-četiri kašičice čija semenki, malo pistaća i kokosovog brašna.
U blender se ubace grčki jogurt, maline, listovi bosiljka, med, bademovo mleko (nije obavezno) i usitnjava dok ne postane glatko. Prebaci se u posudu i ukrasi čijom, pistaćima i kokosovim brašnom.
Domaći sok
Iako specifičnog, donekle reskog ukusa, nezaobilazan je u svakoj domaćinskoj kući. Ovo voće je vrlo kratko prisutno na pijacama, te bi svakako valjalo pripremiti domaći sok čim se maline pojave. Recepata za domaći sok i sirup ima sijaset, a za svaki će vam, osim malina i šećera, biti potrebna i koja kesica limuntusa. Osnovni recept podrazumeva da na 1 kg voća ide 700 grama šećera i pola kesice limuntusa, a količine se povećavaju u skladu s potrebama. Svi sastojci se ubace u veću posudu, poklope ili pokriju čistim stolnjakom i ostave preko noći. Ujutru se sve prebaci u šerpu i kuva ali, ne dozvoli se da provri , već se ukloni sa šporeta neposredno pre toga. Kada se smesa prohladi, valja je ispasirati, po potrebi sok procediti kroz cediljku i kuvati kratko po istom principu, to jest, dok ne proključa. Vreo sok se sipa u vrele flaše, sterilisane u rerni, ostavi da se ohlade i tek tada dobro zatvore.
Sok od maline može da se pripremi i bez kuvanja. Od sastojaka je potrebno kilogram voća, 200 mililitara vode, oko 200 grama šećera i polovina limuna. Očišćeno voće se prvo izgnječi, pa dodaju šećer i voda, a limun se oljušti, iseče na kriške, ubaci u tu smesu i ostavi da odstoji preko noći. Sutradan se dobijena tečnost procedi, ulije u flaše i drži u frižideru.
Za gusti sok od malina, recept je takođe jednostavan, a osnovna mera je kilogram voća, 500 – 750 mililitara vode i 1 limun, i 700 grama šećera. Postupak pripreme je potpuno isti kao za sok, ali se dobijeni sok cedi kroz ređu cediljku, kako bi sav talog ostao u njemu.
Parfe
Svaka domaćica koja je držala do svog ugleda nekada je, barem jednom u sezoni, morala da napravi parfe od malina. Ovaj običaj se sada izgubio, ali parfe je ostao privlačan. Evo kako da ga napravite. Ispecite koru od:
četiri jajeta:
6 kašika brašna
8 kašika šećera
tri kašike kakao praha
jedna kašičica praška za pecivo
Prvi korak je da se umute belanca u sneg sa šećerom, zatim se dodaju jedno po jedno žumance i, kada se sjedine u smesu, doda se kakao, zatim brašno, kašiku po kašiku i prašak za pecivo. Smesa se sipa se u kalup za pečenje, prethodno postavljen podmazanim papirom i kora peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo, proveravajući čačkalicom. Dok se kora ne ohladi pravi se parfe od jedne kisele pavlake (300 g), kiselog mleka (400 g), malina (350 g), šećera u prahu (1 šolja), dve kesice želatina i lepih, krupnih plodova malina za ukras. U posudi se žicom izmešaju cele, oprane maline s kiselim mlekom, pavlakom i šećerom. U dobijenu smesu dodaje se prethodno rastvoren, nabubreo i tečan želatin i odmah meša. Tako napravljena smesa sipa se preko kore koja je još u kalupu za tortu, i ostavlja se da se ohladi bar 6 sati. Ukrašava se celim malinama i servira.
Silt – švedsko slatko
I Šveđani prave slatko od malina i to po receptu veoma sličnom kao što rade naše domaćice. Na svaki kilogram opranih i očišćenih malina dodaju po 700 g šećera. Slatko po ovom receptu može da se pravi od svakakvog voća, pod uslovom da nema debelu pokožicu. Oprano voće uspe se u dublji sud i stavi na umerenu vatru da sok uvri. Povremeno, voće može da se pritisne viljuškom kako bi se odvojilo što više tečnosti. Kuva 15 do 17 minuta, mereći vreme od momenta kada počne da vri. Posuda se ukloni s ringle, doda šećer i polako meša da se šećer istopi. Gotovo se sipa u vruće teglice koje se okreću unatraške da se vakuumiraju poklopci.
Sangrija s malinama
Zanimljiv, neuobičajen napitak za proslave, žurke, rođendane, priprema se:
od 750 ml kvalitetnog belog vina
50 ml likera od maline
200 g svežih, zdravih plodova maline
dve nektarine
dve kriške limuna
kockica leda
listića mente
Nektarine se oljušte, očiste od koštica i iseku na kockice. Dodaju se kriške limuna, maline i menta po želji. Belo vino se pomeša s likerom, ulije u voće i ostavi u frižideru najmanje dva sata. Pre serviranja u sangriju se ubace kockice leda.