Veliki problem u proizvodnji krompira je pojava plamenjače, koja osim što smanjuje rod može u potpunosti da ga uništi. Uzgajivači su u stalnom nastojanju da zaštite svoje useve, a vremenske prilike im ne idu na ruku.
Ove su godine možda imali i sreće jer, iako su proleće i početak leta 2021. bili kišoviti, nagla je suša prekinula razvoj Phytophtore, gljivice koja izaziva pojavu ove bolesti.
Danas na tržištu možemo da pronađemo veliki broj raznih sorti, ali je malo informacija o njihovoj otpornosti. Obično pronalazimo podatke o krupnoći krtola, prinosu po hektaru, ali onaj o otpornosti na plamenjaču povrtarima ostaje nedostupan.
Iako ta karakteristika nije garant da neće doći do pojave bolesti, jer i najjače na kraju podlegnu. Da su razlike ipak velike, pokazalo je holandsko istraživanje, navodi nieuweoogst.
Otporne sorte krompira ne znače da će usev biti bez zaraze, već da one osiguravaju odlaganje pojave infekcije i manji pritisak oboljenja na usev. Njihova setva je naročito interesantna za organske uzgajivače koji nemaju mogućnost primene sintetičkih fungicida kada se bolest jednom pojavi u krompirištu.
Stoga je u svetu veliki fokus baš na eko proizvođače, a predviđa se da će u Ujedinjenom Kraljevstvu u roku pet godina 100 odsto njih da pređe na takav uzgoj.
Treba napomenuti da su simptomi oboljenja najuočljiviji u momentu sklapanja redova. Na osetljivim sortama se uočavaju ranije, a tok razvoja je brži posebno u godinama pogodnim za njen razvoj, odnosno kada je dovoljno toplote i vlage.
U borbi protiv širenja najznačajnijeg oboljenja ovog povrća veliku ulogu ima naše ponašanje. Za setvu je potrebno kupovati deklarisani krompir. Krtole koje nam propadnu u skladištima i ostatke od guljenja nikada ne treba bacati u blizini parcele ili bašte gde planiramo setvu u nadolazećoj sezoni.
Novi usev ne saditi na prošlogodišnje krompirište ili parcele gde smo uzgajali paradajz ili patlidžan koji su iz iste porodice.
Gljivica prezimljava u odbačenim krtolama i kori pa svojom nepažnjom samo možemo doprineti širenju plamenjače.
Izvor: Agroklub
Foto: Pixabay