Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Sokovi i sirupi od svežeg voća Borisa Stanivuka

Sokovi i sirupi od svežeg voća Borisa Stanivuka

649
raspberry cocktail with ice and fresh berry, selective focus, dark background, selective focus

Dolaskom prvih svežih voćnih plodova, željni smo i domaćih, svežih sokova bez industrijskih i veštačkih dodataka. U selu Maglić, u srcu Vojvodine, nadomak Novog Sada, Boris Stanivuk priprema upravo takve proizvode – sokove i sirupe uglavnom od voća koje stiže već krajem maja i u toku juna.

Piše: Andrijana Glišić

Među najukusnijim izdvaja sirup od maline, čije prve plodove u svom voćnjaku ubira već sredinom juna. Najpre je od tog voća pripremao sveže ceđeni sok, i pasiran i nepasiran.

Detoks napici dobri i za dijabetičare

– To su bili detoks sokovi od sveže ceđene maline sa dodatkom vode, limete i eventualno limuna – kaže Stanivuk. – A, zatim smo prešli na pravljenje sirupa koji je slađi, jer ljudi uglavnom vole slađe napitke. Kombinujemo malinu sa trščanim šećerom, izbegavamo industrijski šećer, da bi taj napitak mogli da konzumiraju i dijabetičari.

Malinu, objašnjava, potapa u velike kazane zajedno sa šećerom i limunom. To zajedno stoji 24 do 48 sati, u zavisnosti od toga koliko je potrebno vremena da se šećer istopi. Nakon toga, sledi kuvanje.

– Posle prvog kuvanja pasiramo, odnosno cedimo, i posle toga kuvamo još jednom do prvog ključa, pa te vrele sirupe odmah zatvaramo u flaše i u narednih 24 sata su spremni za konzumiranje.

Osim sokova i sirupa od maline, u njegovim kazanima nastaju i napici od zove, koja stiže već u junu i od matičnjaka koji, ukoliko se uzgaja u kućnim uslovima, može već u maju biti bujan i spreman za preradu u sok.

– To ne kuvamo kao sirup od maline, pošto nije potrebna termička obrada. Potapamo u velike kazane sa trščanim šećerom i dodajemo takođe limun i limetu. Odstoji dan do dva, zatim iscedimo i pravimo prirodne, ceđene sirupe, bez termičke obrade i kuvanja.

Organski od limuna i nane

Među vrlo ukusnim i izuzetno osvežavajućim napicima izdvaja i limunanu – sirup od limuna i nane. U svom domaćinstvu uzgaja tri sorte nane – rusku, pitomu i divlju mentu.

 -Pravimo s većim procentom limuna, pa smo to nazvali domaća organska limunana. Svakako je i traženija od maline, ali ne možemo da naberemo toliko nane kolika je potražnja, a i sezona joj nije dugotrajna koliko i malini.

Za “Dobro jutro” je Boris otkrio i recept za ovaj osvežavajući sirup. U litar vode dodaje 50 do 80 listova nane, dok se cvet, napominje, obavezno odbacuje.

– To potopimo u vodu i posle desetak sati dodajemo trščani šećer – otprilike 450 do 600 grama po litru. Potopimo i pokrijemo kazane koji stoje minimum 48 sati da bi nana odradila proces fermentacije. Međutim, nikako duže od 48 sati, jer posle toga nana ima tendenciju da izbacuje u vodu toksine koji remete i ukus, i miris, i samim tim nisu toliko zdravi.

Poslednja faza pripreme odnosi se na ceđenje. Ali, četiri do pet sati pre ceđenja, dodaje se limun, jedan do jedan i po u litar vode. Kada odstoji, procedi se. Vrlo je važno da se šećer rastopi.

– Bitno je konstantno mešati. Svakih sat i po do dva treba nadgledati, proveriti i promešati. Kada se šećer otopi, procedi se kao sirup, i to je prirodna sirovina koja nije termički obrađena.

Lek od matičnjaka, trešnje, kupine

Sok od matičnjaka priprema na sličan način, ali s obzirom na to da je matičnjak vrlo aromatičan, stavlja ga u manjim količinama u odnosu na nanu.

– Ide do 30 listića po litru vode. Ukoliko bismo preterali s listićima, sok bi bio veoma aromatizovan i jak. Čak i kada se sirup od matičnjaka razredi vodom, i dalje može da bude intenzivan.

U dvorištu uzgaja i bele i crvene trešnje, od kojih takođe pravi sirupe, ali ne samo od njih, već i od višanja. Kako je i jedno i drugo voće kiselije, na litar soka dodaje dva kilograma voća, kako bi dobio boju i intenzitet, a na tu količinu dodaje i više od jednog kilograma trščanog šećera.

U planu ima i sokove od kupine koja za konzumiranje stiže otprilike kad i malina, a vrlo je dobra za imunitet, posebno za hemoglobin i crvena krvna zrnca.

To nije teško pripremiti. U pitanju su detoks i ceđeni sokovi bez termičke obrade i dodatka vode. Lako je i kod kuće ga samostalno napraviti. Potreban je dobar blender, samo se izblendira i bude u vidu kaše. Kasnije se procedi kroz gazu, ali je bitno biti strpljiv i cediti i satima, zato što treba iskoristiti svaku kap, s obzirom na to da ne ide voda. To odstoji u frižideru i može odmah nakon toga da se pije.

Za imunitet i detoks, antioksidanti

Za imuntet su, ističe, vrlo dobri i sirupi od matičnjaka i limunana. Posebno za pluća i bronhije, ali i za kožu. Malina je, ukazuje, dobar antioksidant, koristi se i za detoks i mršavljenje i izbacivanje toksina iz tela, poboljšavanje imuniteta. A neki su, u želji da prestanu da piju gazirane sokove, zamenu pronašli u malini, napominje Boris Stanivuk. Prema rečima kupaca, spoj maline i šećera je odlična zamena za gazirana pića.