Ливка
Цениће је љубитељи алкохолних пића. Тинктура од огрозда има посебан укус, а за припрему је потребно три шоље огрозда, један кг шећера, 500 мл вотке. Огрозд и сав шећер сипајте истовремено у теглу од три литра. Добијену смесу оставити неколико седмица на тамном и сувом месту. Имајте на уму да се свака два до три дана смеса мора мало протрести. После две недеље улијте вотку. Требало би да она буде два-три цм изнад смесе. Теглу вратити у мрак још две недеље. После свега тога, течност се декантира (одлије) и мало разблажи водом.
Сируп од огрозда
Сируп се припрема на исти начин као џем или пекмез. Једина разлика је у томе што се прво прокува вода са шећером, а после тога се у смесу убаци самлевен у блендеру и кроз густо сито процеђен огрозд и још мало кува. Готов се сипа у стерилисане, топле флаше.
Бистри сок од огрозда
Један кг зрелих плодова огрозда добро оперите и згњечите миксером, процедите сок, улијте га у тамну флашу и затворите. Ако желите да сок траје дуже, додајте један-два каранфилића и сок једног лимуна, а по жељи и мед. Пијте 1 до 3 дл сока на дан.
Пише: Светлана Мујановић