Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Smuđ u pergamentu

Smuđ u pergamentu

223

Prava je umetnost prirediti za trpezu jednu od najatraktivnijih, najstarijih i najosetljivijih riba naših voda. Smuđ se ubraja među najpoželjnije rečne ribe u našim krajevima, činjenicom da mu je meso ukusno i da nema sitnih kostiju. Naraste do desetak, čak i 15 kg. Prava milina ga je pripremati, naročito kada teži od 400 do 800 g. Najjednostavniji način je – da se očisti, usoli, isprži i posluži uz krompir-salatu. Kuvari, međutim, puštaju mašti na volju i stvaraju specijalitete.

Potrebno je:

  • 300 g fileta svežeg smuđa
  • 50 g tikvica
  • 30 g šargarepe
  • 50 g brokolija
  • 30 g šampinjona
  • 50 g sveže paprike
  • so, biber, biljni začin, ulje
  • 1 kriška limuna
  • pripremljena marinada od maslinovog ulja i belog luka
  • 1 tabak „pek“ ili pergament papira

Priprema:

Smuđa otkostiti, iseći na filete, začini po volji i propeći na roštilju. U međuvremenu oprati povrće i iseći na „žilijen“, odnosno, na froncle, tračice ili rezance. Grilovati povrće na malo ulja da ostane polupresno. Povrće staviti u papir za pečenje, a na njega dodati propečeni file smuđa. Sve zamotati u paketić, zavezati kanapom, staviti u zagrejanu pećnicu, i peći 15 minuta na 180°C. Paketić izvaditi, tako zamotan staviti na tanjir ili dasku i s toplim sadržajem servirati za gosta ili ukućane. Kada se otvori, na meso iscediti limun ili preliti unapred pripremljenom marinadom od ulja i belog luka. Jede se toplo.

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.