Krem med je dobro poznat proizvod pčelara širom Srbije. Skoro da nema sajma da neko u ponudi osim običnog meda nema i ovaj. Proces dobijanja nije komplikovan, malo je sporiji, ali je zato ukus odličan. Jedan od pčelara koji ga pravi je i Aleksandar Nikolić iz Osečine.
– Krem med se dobija tako što se četiri do pet dana med meša u specijalnom mikseru i dobija kremastu masu. Treba da se čuva u prostoriji do dvadeset stepeni i postane kao krem. U njega se dodaje liofilizovano voće, tj. sušeno voće na niskim temperaturama – objašnjava Nikolić, koji voće kupuje od hladnjačara.
– Liofillizovano voće kupujemo od hladnjačara. Liofilizacijom se zadržavaju sva svojstva voća, kao kada je u svežem stanju. Ne gubi se ništa kao kad se suši na visokim temperaturama – u ponudi imaju nekoliko vrsta, među njima i šljivu.
– Imamo šljivu, što ne ubacuju mnogi. Tu je i višnja, borovnica, jagoda, malina i to voće je još hranljivije jer je u medu. Koncentracija voća je deset prema jedan, znači deset od kilograma svežeg dobija se kilogram liofilizovanog. Na kilogram meda ide 20 grama voća – objasnio je mladi pčelar za Dobro jutro.
Tekst i foto: Zorica Dragojević