Radmila Arsenijević iz sela Vinča, pravi na stotine tegli raznovrsne zimnice. Porodica ima svoje jabuke, šljive, kajsije, višnje. Ali, njeni prolećni favoriti su slatko od trešanja i sok od zove.
– Trešnje me asociraju na detinjstvo i prvo je voće koje smo brali. Od njih pravim slatko, a posebno mi je omiljeno od belih trešanja. Sok od zove napravljen u maju mi je posebna poslastica u toplim letnjim danima i preporučujem ga svima – veli Radmila Arsenijević.
Slatko od trešanja
Sastojci:
- 1 kg očišćenih trešanja,
- 1.3 kg šećera,
- 1 limun,
- 2 čaše vode.
Priprema:
Trešnje operati i i očistiti, a potom ostaviti da se ocede. U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok se ne dobije gust sirup. Dodati trešnje i sok od limuna. Kuvati na jakoj vatri dok sirup niz kašiku ne poteče u kapima ili isprekidanim nitima. Skinuti penu i pokriti slatko mokrom krpom. Sledećeg dana sipati slatko u tegle, povezati i ostaviti u hladnoj prostoriji.
Sok od zove
Sastojci:
- 30 do 40 svežih cvetova zove,
- 3 l vode,
- 2do 3 kesice limuntusa,
- 2 kg šećera.
Priprema:
Cvetove zove preliti prethodno prokuvanom vodom, poklopiti i ostavite da odstoje desetak sati. Procediti, dodati šećer i limunutus i sipati u čiste flaše. Umesto šećera može da se doda med, a umesto limuntusa sveže isceđen sok od limuna. Sok može da se pasterizuje kako bi duže trajao.
Piše: Biljana Nenković
Foto: Ana Nikodijević