Poslednjih godina među proizvođačima, ali i konzumentima lubenica u svetu zavladala je nova moda. Sve više se traže selekcije izuzetno slatkih, ali malih lubenica, teških svega dva do dva i po kilograma. Ovaj trend polako osvaja i naše bostandžije. Istina, za sada, koliko je poznato, na većim površinama gaje se samo u Gospođincima i Kaću, selima nedaleko od Novog Sada.
Nije teško razumeti zbog čega ove male lubenice krupnim koracima grabe u budućnost. Porodice, koje poslednjih godina broje sve manje članova, teško se nose s velikim lubenicama, pa često dobar deo ukusnog mesa propadne. Ove male,ali veoma slatke, zato se pojedu do poslednjeg zalogaja.
Strogo kontrolisana hemija
Na Poljoprivrednom gazdinstvu Nedeljkov u Kaću mini lubenice gaje se od pre neku godinu. Prvo u ogledima, lane na maloj površini, a ove vegetacije posađena je na dva jutra. Nedeljkovi su se opredelili za „sweet pepita“, novi, i za sada jedini hibrid rane mini lubenice s mikrosemenkama. Selekcija, nastala u Italiji, namenjena je samo vičnim bostandžijama.
Vlasnica Poljoprivrednog gazdinstva je Vedrana Nedeljkov, a u poslovima joj pomaže suprug, zaposlen u drugoj firmi. Oboje agronomi, voljni su da primenjuju nove tehnologije, savladavaju izazove i gaze prepreke. Kada smo ih posetili, prvog dana leta, lubenice su bile porasle do blizu optimalne vličine.
Prihrana – prava nauka
Kako smo saznali od Vedrane, priprema njive na kojoj će se gajiti lubenica počinje još u jesen. Prati se plodored, uradi agrohemijska analiza i najčešće rasturi mineralno đubrivo u kojem je odnos azota, fosfora i kalijuma 20:20:20, a zatim dubokim oranjem ono unese u zemljište. U proleće sledi predsetvena priprema, kojom se napravi sitno-mrvičasta struktura. U ovom periodu ne unose se nikakva hraniva.
Četiri do šest nedelja pre početka planirane sadnje, koja je prilagođena berbi, a nju diktira tržište, počinje proizvodnja rasada.
– Rasad proizvodimo u grejanom plasteniku – ističe Vedrana.- Sejemo u kontejnere, u svaki po jednu semenku jer koristimo najkvalitetnije seme koje ne može da „omane“. Da bismo produžili vreme berbe, pepitu sejemo u nekoliko navrata, tako i rasađujemo – prvo je od sredine aprila, a poslednje je u trećoj dekadi juna. Važno je znati da od rasađivanja do berbe prvog ploda treba da prođe osam do deset nedelja.