Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Slasni ukrasi svečane trpeze

Slasni ukrasi svečane trpeze

1281

Novogodišnji sto je jedan od najvažnijih delova praznika, a novogodišnje salate glavni su njegov ukras. Svaka domaćica želi da iznenadi i obraduje svoje najmilije pripremajući nešto neobično, ukusno i zaista svečano za Novu godinu i Božić. Sto s obiljem slanih đakonija, koji je obeležje svečane novogodišnje ili božićne trpeze, deluje po malo monotono bez salata u pastelnim bojama koje će privući pogled svakog gosta. Predlažemo salate pomoću kojih ćete napraviti fensi trpezu o kojoj će se dugo pričati.

Novogodišnje salate biće veliki atribut vašeg svečanog stola. Ukusne su, lepe na oko, hranljive i zasitne u zimskim danima i upravo one čine novogodišnji sto onakvim kakav treba da bude: svetao, dekorativan i spektakularan. Nemoguće je zamisliti ga bez njih.

Potrebni su crni luk, pileća prsa (dimljena ili na žaru ispečena, nikako kuvana), majonez, bareni krompir, orasi, kuvana šargarepa, kuvana jaja, tvrdi sir, seme nara za ukras, so i biber. Salata se priprema tako što se sastojci ređaju u slojevima i svaki sloj se premaže majonezom. So i biber se dodaju po ukusu.

  1. Prvi sloj – isecite luk na kockice ili kolutove i prelijte ključalom vodom da biste uklonili gorčinu. Kada odlijete vodu malo ga protrljajte kuhinjskim ubrusom.
  2. Drugi sloj – krompir isečen na kockice.
  3. Treći – fino iseckana pileća prsa.
  4. Četvrti – orasi, isecite ih ili sameljite u blenderu.
  5. Peti sloj – šargarepa, isečena na kockice.
  6. Šesti sloj – jaja, narendana na krupno rende.
  7. Sedmi sloj – tvrdi sir, narendan na krupno rende.

Odabere se ravan tanjir ili tacna i pažljivo ređaju slojevi. Valjalo bi da se špatulom svaki sloj dobro oblikuje i tapkanjem istera vazduh. Vrh salate ukrasite semenkama nara.

Sastojci:

  • jedan pileći file,
  • dve glavice crnog luka,
  • 400 grama šampinjona,
  • dva kuvana jaja,
  • 100 g tvrdog sira,
  • pola kašike oljuštenih oraha,
  • majonez,
  • so, biber
  • po ukusu i masline za ukras.

Pileća prsa skuvajte i isecite na komadiće. Iseckajte luk i šampinjone i propržite ih odvojeno na tiganju. Narendajte jaja i sir. Zatim dodajte orahe, sve sjedinite, začinite salatu majonezom i temeljno promešajte. Uzmite ravnu posudu i stavite čašu u sredinu. Rasporedite salatu oko čaše i pritisnite malo špatulom odgore i sa strane da se ne bi rasula. Izvucite lagano čašu i ukrasite salatu po želji peršunom i maslinama.

Pripremiti:

  • jednu konzervu bilo koje ribe (tunjevina, ružičasti losos, skuša),
  • 6 štapića rakova (krabe),
  • pola konzerve kukuruza,
  • kačkavalj – tvrdi sir,
  • 4 kuvana jaja,
  • pola glavice crnog luka ili malo zelenog mladog luka ili praziluka,
  • 200 g majoneza,
  • so i biber po ukusu.

I ova salata se poslužuje na ravnom tanjiru ili tacni. Ribu izgnječite viljuškom, iseckajte štapiće od rakova i luk, naribajte sir. Podelite kuvana jaja na žumanca i belanca, obe komponente zgnječite viljuškom u posebnim posudama. So i biber dodajte po ukusu. Poređajte salatu u slojevima: prvi sloj – riba, drugi – luk, treći – majonez, četvrti sloj – sir, peti – kukuruz, šesti sloj – majonez, sedmi – rakovi, osmi sloj – majonez, deveti sloj – majonez i jaja (prvo belanca pa žumanca, ili pomešajte pa da bude šaren vrh).

  • Krompir,
  • pečurke,
  • crni luk,
  • tvrdi sir,
  • šargarepa,
  • jedno jaje,
  • sir, majonez,
  • pola kašičice meda,
  • so i biber.

To su sastojci od kojih se pravi „ženski ćef“. Koliko će se čega utrošiti zavisi od domaćice i ukusa ukućana i gostiju. Krompir se skuva, pečurke izprže s lukom na malo ulja, doda se med, šargarepa i jaje koje ste prethodno skuvali. Ređajte salatu u slojevima, svaki premažite majonezom, posolite i pobiberite po ukusu. Belance i žumance narendajte odvojeno jedno od drugog.

Prvi sloj – kuvani krompir narendajte na krupno rende, drugi sloj – pržene pečurke s lukom i medom, treći – kuvana šargarepa isečena na tanke kolutiće, četvrti – narendano žumance, peti – naribani sir, šesti sloj – belance. Salatu ukrasite kuvanim ružama šargarepe.

Novogodišnje salate su neizostavni atribut svečanog stola. Ukusne su, lepe na oko, hranljive i zasitne u zimskim danima i upravo one čine novogodišnji sto onakvim kakav treba da bude: svetao, dekorativan i spektakularan. Nemoguće je zamisliti ga bez njih.

Potrebno je

  • jedna konzerva mariniranih (ukišeljenih) pečurki,
  • praziluk,
  • 300 g šunke,
  • tri kuvana krompira
  • tri tvrdo kuvana jaja,
  • majonez, so i biber.

Ova salata se priprema u dubokoj posudi a sastojci se ređaju po slojevima. Prvi sloj su marinirane pečurke, drugi praziluk, treći sloj – iseckana šunka,četvrti krompir iseckan na kockice,peti sloj – fino iseckana kuvana jaja. Svaki sloj se premaže majonezom i posoli i pospe biberom po ukusu. Pripremljenu salatu treba staviti u frižider i držati najmanje dva sata. Kada se izvadi valja je prevrnuti na drugi, ravan, tanjir i ukrasite po želji.

Piše: Svetlana Mujanović