Mnogo sam toga probala u životu, a nekako me je šafran uvek odbijao. Da li zbog toga što sam mislila da ga koriste samo snobovi, jer je izuzetno skup, ili zbog jakog i neobičnog ukusa, ne znam. Znam samo da mi je došlo da kupim sirup, žut kao dukat, da njime prelivam i slana i slatka jela.

– Četiri godine se bavimo proizvodnjom začina od šafrana. Za začin od jednog grama je potrebno od sto do sto pedeset cvetova šafrana. Pored samog začina imamo i razne proizvode, kao što je sirup koji može da se koristi kao preliv preko različitih slanih i slatkih jela, imamo domaći džem od organskih malina sa šafranom i domaće slatko od organskih jagoda sa šafranom – priča predstavnik brenda Nota šafrana, koji su svoje proizvode adaptirali domaćem tržištu.

– Proizvode smo napravili kako bismo se adaptirali domaćem tržištu. U slatko i džem šafran se dodaje pred kraj kuvanja, a ukusi su potpuno neobični, može se reći da su specifični – šafran od koga dobijaju začin i koriste ga za slatko i džem, gaje na svojoj plantaži u okolini Svilajnca.

– Imamo svoju plantažu šafrana u okolini Svilajnca. Uzgoj nije problem, samo je potrebno dosta ljudi kad je cvetanje i berba, jer treba sve završiti u toku jednog dana – rekao je predstavnik Note šafrana.
Tekst i foto: Zorica Dragojević