Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Sir vetrom sušen

Sir vetrom sušen

604

Za Miru Gilić vrednu privrednicu iz okoline Trstenika, Srbija je saznala kada je napravila kačkavalj sa čokoladom. Ne kakaom, ne kao čokoladom, već pravom, onom koju  i inače jedemo. I taj kačkavalj, kada ga zagrizete slan, zatim negde na pola zalogaja osetite slast najvoljenije poslastice današnjice, pa na kraju mleko domaćih krava, i dan danas je jedan od njenih naprodavanijih proizvoda. Bogatu paletu, jer konzumenti stalno traže nešto novo, upotpunila je kačkavaljem sušenim potpuno prirodno, na vetru.

– Za jedan kilogram sira ide 12 litara mleka. Sir je zreo neke dve nedelje, a posle toga je na spoljnoj temperaturi, na promaji, proveo šest meseci. Od komada koji je pre sušenja imao četiri kilograma, taj krug sada ima oko 1,8 grama – priča Mira, napominjući da je ovaj vid sušenja dosta sporiji, ali je prirodniji, zdraviji.

– U sušari je generalno kraći proces, ovde je zrenje duže i sir dobija prirodnu pokoricu tako da  može neograničeno da stoji – objašnjava, navodeći dalje da je proces proizvodnje nimalo lak.

– Mnogo je teško napraviti jedan takav sir, svakodnevno je potrebno okretati ga, voditi računa o higijeni, da ga ne napadnu insekti i kad je gotov vi ne možete da mu odredite realnu cenu naspram kvaliteta i uloženog rada – a kvalitet je, ako ćete verovati na reč onima koji su ga probali, zaista vrhunski.

Tekst i foto: Zorica Dragojević