Za Miru Gilić vrednu privrednicu iz okoline Trstenika, Srbija je saznala kada je napravila kačkavalj sa čokoladom. Ne kakaom, ne kao čokoladom, već pravom, onom koju i inače jedemo. I taj kačkavalj, kada ga zagrizete slan, zatim negde na pola zalogaja osetite slast najvoljenije poslastice današnjice, pa na kraju mleko domaćih krava, i dan danas je jedan od njenih naprodavanijih proizvoda. Bogatu paletu, jer konzumenti stalno traže nešto novo, upotpunila je kačkavaljem sušenim potpuno prirodno, na vetru.
– Za jedan kilogram sira ide 12 litara mleka. Sir je zreo neke dve nedelje, a posle toga je na spoljnoj temperaturi, na promaji, proveo šest meseci. Od komada koji je pre sušenja imao četiri kilograma, taj krug sada ima oko 1,8 grama – priča Mira, napominjući da je ovaj vid sušenja dosta sporiji, ali je prirodniji, zdraviji.
– U sušari je generalno kraći proces, ovde je zrenje duže i sir dobija prirodnu pokoricu tako da može neograničeno da stoji – objašnjava, navodeći dalje da je proces proizvodnje nimalo lak.
– Mnogo je teško napraviti jedan takav sir, svakodnevno je potrebno okretati ga, voditi računa o higijeni, da ga ne napadnu insekti i kad je gotov vi ne možete da mu odredite realnu cenu naspram kvaliteta i uloženog rada – a kvalitet je, ako ćete verovati na reč onima koji su ga probali, zaista vrhunski.
Tekst i foto: Zorica Dragojević