Profesor Miladin Ševarlić izjavio je da je skočila cena šećera, kao i da su u Srbiji prizvođači zavisni od prerađivača, što u Evropi nije slučaj. Fjučersi na sirovi šećer su poslednjih dana porasli na oko 50 evrocenti po kilogramu i dostigli 11-godišnji maksimum i predviđa se da će cena šećera i dalje rasti u slučaju lošeg vremena, koji utiče na proizvodnju te namirnice. Ševarlić je rekao Tanjugu da je u Evropi šećer deficitaran i da se nedostajuće količine uvoze od jeftinijeg šećera i šećerne trske, koji je drugog kvaliteta u odnosu na šećer iz šećerne repe. Takođe, kaže da je cena šećera u Srbiji skočila jer je ograničeni monopol na tržištu šećera u Srbiji, četiri proizvođača iz dve kompanije, koje između sebe prave dogovore o nastupu na tržištu.
Ševarlić napominje da je šećerna repa „kraljica“ ratarskih kultura, koja traži plodna zemljišta i velike površine da bi troškovi proizvodnje po jedinici površine bili manji, a prinosi veći. Kaže da za razliku od Srbije, gde su proizvođači zavisni od prerađivača, u Evropi su svi proizvođači i suvlasnici prerađivačkih kapaciteta, pa čak i trgovinske mreže za poljoprivredno prehrambene proizvode.
„Nije im bitno kolika će biti otkupna cena, nego im je daleko bitnije kolika će biti maloprodajna cena i koliki je njihov udeo u tome, kao što je slučaj sa danskim zadrugama, zatim sa švajcarskim Migrosom, koji ima dva miliona članova. Ima svoju banku, ima 600 ili 800 hipermarketa u svom sastavu sa 85 preduzeća, ima naučni institut, i sve to spojeno u jednu funkcionalnu celinu“, naveo je Ševarlić.
Smatra da nestašica pirinča nije razlog za brigu, jer to nije srpska proizvodnja, ali napominje da se pirinač nekada proizvodio u Makedoniji i Vojvodini. Dodao je da, ipak, postoji daleko više razloga za brigu kada je reč o nestašici drugih porizvoda, poput mleka i mesa.
Tanjug