Da li će meso biti nedostižna namirnica za prosečnog Amerikanca? Ovo pitanje se nameće nakon objave „Blumberga“ da je iz običnih američkih prodavnica počelo da nestaje meso. Nasuprot tome, u premijum prodajnim mestima, gde uglavnom kupuju ljudi s visokim prihodima, mesa ima više nego dovoljno.
Potrošači se suočavaju s rastom nezaposlenosti i gubitkom prihoda, i to utiče na njihov izbor, da li da plate za meso ili da ga preskoče u ishrani. Cene mesa, kako navodi ovaj američki list, a prenosi Sputnik, rastu od početka aprila.
Sem toga, virus KOVID-19 imao je ograničen uticaj i na proizvodnju kvalitetnih mesnih proizvoda. Stoka se uzgaja na organskim pašnjacima i prerađuje u manjim preduzećima ili u lokalnim mesarama. Takva proizvodnja pretpostavlja lakše poštovanje fizičke udaljenost i kompanije lakše sprovode sanitarne mere.
„Blumberg“ je naglasio da je pandemija otkrila socijalno-ekonomsku neravnotežu u SAD, koja je dotakla veliki broj ljudi s manjim prihodima.
Centar za kontrolu prevenciju bolesti SAD saopštio je da je nekoliko hiljada radnika mesne industrije obolelo od KOVID-19. Prema podacima ovog centra, širenje infekcije u toj sferi izazvano je nepoštovanjem fizičke distance.
Vodeći proizvođači mesa u SAD upozoravali su na mogućnost deficita proizvoda zbog koronavirusa, koji je doveo do zatvaranja niza velikih fabrika.
J. Bajšanski