Za samo četrdesetak minuta kuvanja ribe (šaran, malo soma i još manje štuke), na jakoj vatri crvene vrbe ili topole, uz dodatak začina, dobija se božansko jelo za ljubitelje ribljih specijaliteta – riblji paprikaš! On obavezno ide uz rezance, tanke i kratke, da ne ispadaju iz kašike. Tradicija ovog jela potiče iz Podunavlja, iako se ovaj paprikaš priprema uz panonske reke u Vojvodini.
Konačan izgled paprikaša je jarkocrveni gust sos, dobro kuvana sveža riba i slatkasto-ljutkast ukus.
Potrebno je:
- 1,8 kg očišćenog šarana
- 200 g očišćenog soma
- 1 parče štuke
- 250 g iseckanog crnog luka
- 1 kašičica ljute mlevene paprike
- 4 kašike slatke mlevene paprike
- so po ukusu
- 1 dcl kuvanog paradajza
- 2 l hladne vode
- 400 g domaćih rezanaca
Priprema:
Očišćene „potkovice“ od šarana staviti na dno kotlića u kojem se kuva paprikaš, a potom zbog poboljšanja ukusa, dodati meso soma i samo jedno parče štuke (od glave ili repa). Odmah dodati luk i kuvani paradajz i sve preliti sa dva litra hladne vode, tako da riba ogrezne u vodi. Ispod kotlića potpaliti vatru i napraviti „kupu“ od sitno iscepkanog drveta crvene vrbe ili topole. Kad paprikaš provri, dodati slatku i ljutu mlevenu papriku i kuvati četrdesetak minuta. Poslednjih desetak minuta paprikaš „šapuće“.
Kad se zgusne i meso ribe bude kuvano (ne raskuvano), kotlić staviti na sto i paprikaš iz njega sipati u tanjire, u koje su prethodno stavljeni rezanci. Paprikaš se jede dok je vruć!