Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Rezidba voća u Pomoravskom okrugu završena na 80 odsto parcela

Rezidba voća u Pomoravskom okrugu završena na 80 odsto parcela

730

U Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština, rezidba voća je završena na oko 80 odsto parcela, dok je prskanje obavilo oko 70 odsto voćara, kaže savetodavac za voćarstvo u PSSS u Jagodini Igor Andrejić.

– Rezidba treba da se završi do momenta kretanja vegetacije. Rezidba breske je već trebalo da bude gotova. Zatim kreće vegetacija šljive, kruške, jabuke i zadnja cveta dunja – kazao je Andrejić.

Nakon rezidbe voćari treba da krenu sa prskanjem bakarnim preparatima kako bi dezinfikovali preseke koji su nastali u rezidbi.

– Većina voćara koja je završila rezidbu je već obavila i prskanje. Čim se ukaže lep dan, da nema vetra, treba obaviti prskanje – poručio je Andrejić i dodao da je dobra praksa izneti granje iz voćnjaka odmah nakon rezidbe.

Prema njegovim rečima, zbog lepog i toplog vremena u februaru, kajsija je već procvetala, ne sva ali 40-50 odsto.

– Ranije sorte su već otvorile cvet. Meteorolozi kažu da i u narednom periodu neće biti mraza. To znači da će i šljiva da otvori cvet. Onda će biti nezgodno ako mrazevi budu u aprilu. Voćari će vrlo teško moći da zaštite voćke. Ukoliko budu kratki mrazevi i temperature od – 1 ili – 2, onda mogu zasadi da se zadimljuju tako što se pali slama kako bi se napravio dim i kako bi se temperatura ujednačila da ne bi došlo do izmrzavanja. Druga varijanta je da se koriste biljni antifrizi koji daju doprinos da voćka ne izmrzne. Ali ako budu jači mrazevi, od – 3 ili – 4 ili ako niži mraz duže traje, onda teško da se može nešto učiniti – rekao je Andrejić.

Piše: Jelena Lukić

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.