Nekada su ga spremale naše prabake i bake, od onoga što su imale, a vina i tikava sigurno jesu. Recelj ili rečelj u zavisnosti od kraja u kom su ga kuvali nema određenu količinu i recept. Sve je od volje i imanja i vina i bundeva. Ovako ga je pravila moja prabaka Danica.
Priprema:
Trebalo bi koliko litara slatkog vina – šire, toliko kilograma kockica bundeve. Vino može i malo više biti slađe, manje ne bi trebalo. Prvo se kuva vino i kad ispari polovina dodaje se bundeva. Kuva se na tihoj vatri, ne treba mešati stalno, ali treba voditi računa da ne zagori. Gotovo je kada vino ispari. Sipa se vruće u tegle. Ranije se čuvao u zemljanim ćupovima. Može da se čuva par godina. Divno miriše, nisu potrebni začini, ali ako neko želi da eksperimentiše, što da ne. Ko voli bundeve dobiće idealan slatkiš.
D.A.