У конвенционална вина по закону могу да се додају 54 различитих адитива, а у органска ниједан. Органска вина добијају се од грожђа произведеног на органски начин и уз помоћ природног квасца из винограда.
Бранислав Анђелић, власник винарије „Плавинци“ из Гроцке, од 2008. године прави органска вина. Један је од првих винара, који је добио сертификат о органској производњи. Он наводи да примењује стари рецепт, али са новом технологијом.
– Вино производимо без икаквих додатака. У нашим флашама је само грожђе и ништа више. Квасци су природни и долазе са грожђем из винограда. Не користимо ништа од хемије. Али захваљујући новој технологији успевамо да направимо изузетно квалитетно вино, које је дуготрајно и коме није потребна било каква хемија. Виноград и грожђе су, наравно, органски сертификовани – каже Бранислав Анђелић
Производња органских вина има своје мане и предности. У органској производњи потребно је много више ручног рада, него у конвенционалној. То подразумева више радних сати и аутоматски поскупљује производњу. Пут до сетификата за органску производњу је нешто дужи. Потребно је три године за конверзију винограда. С друге стране, нема трошкова за адитиве, хемију и вештачка ђубрива.
– Погодност у органској производњи је и што држава субвенционише 60 одсто новца на сву опрему коју купујемо и на садњу нових винограда. Имамо значајна средства по хектару, која су много већа него за конвенционалну производњу и добијамо рефундацију сертификације. Кад се све сабере и одузме ова производња је скупља, али не много, од конвенционалне – рекао је Анђелић.
Органска вина већ имају своје купце. Анђелић из винарије „Плавинци“ при том у Грочанском виногроју гаји сорте, које се ретко срећу у нашим виноградима.
– То су панонија од које правимо бело вино. Сорта регент нам је за црвено, а марселан за розе – каже Анђелић.
Текст и фото: Биљана Ненковић