Насловна ВЕСТИ Raste proizvodnja organske hrane

Raste proizvodnja organske hrane

308

Na osnovu istraživanja stručnjaka, u Srbiji ubrzano raste proizvodnja organske hrane. Obradive površine koje su pod organskim zasadima su još male u odnosu na pojedne evropske zemlje, a prethodne godine naša zemlja zabeležila je rekordan izvoz organske hrane. Iako je država povećala podsticaje, proizvođači i dalje smatraju da su oni nedovoljni.

Iako je organska hrana skuplja, stručnjaci ističu da njeno konzumiranje pozitivno utiče na naš organizam i da se mnogo ne razlikuje od konvencionalne hrane.

„Danas se mnogo ljudi vode nekom zabludom neću jesti jabuku, jer se prska puno puta. Prska se puno puta sa jako blagim pesticidima i šta se dešava. Oni se zaperu prvom kišom i mora ponovo i ponovo da se prska. Mnogo je gore oni su mogli uzeti genetski modifikovanu jabuku i ne prskati ni jednom. Tako da je kod nas je hrana poprilično dobra što se tiče normalnog uzgoja, a organska je da kažem još 10 posto bolja“, rekao je Željko Bašić, nutricionista.

Kako bi mogao da plasira svoje proizvode, svaki proizvođač mora da ispunjava određene uslove, a to je pre svega da proizvod sadrži više od 70 odsto organskih sastojaka. Postoji samo jedan način da se utvrdi koja je hrana organskog porekla.

U Srbiji postoji više od 6.000 proizvođača, koji se bave organskom proizvodnjom, od kojih je oko 500 iz Pokrajine. U odnosu na period od pre nekoliko godina, broj proizvođača u našoj zemlji znatno se povećao. Ali gde smo tu mi u poređenju sa ostatkom Evrope?

„Ako se upoređujemo sa zemljama iz okruženja onda možemo reći da Slovenija ima duplo veću površinu negde oko 50.000 hektara, u Hrvatskoj je to oko 100.000 hektara, recimo u Mađarskoj je to oko 300.000 hektara dok je u Rumunije preko 400.000 hektara što govori da u drugim zemljama takođe postoji značajna površina koja upravo služi za proizvodnju hrane po organskim principima“, rekao je prof. dr Branislav Vlahović, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

Prethodne godine naša zemlja zabeležila je rekordan izvoz organske hrane, koji je iznosio oko 40 miliona evra. Iako je država povećala podsticaje za proizvodnju organske hrane na 380 miliona dinara, proizvođači i dalje smatraju da su oni nedovoljni.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay