Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Rakija sa jestivim listićima zlata

Rakija sa jestivim listićima zlata

40

Idealan praznični poklon je definitivno rakija sa zlatom. Za sve one koji vole da konzumiraju alkohol ali i da u svojoj kolekciji imaju zanimljivu rakiju u nesvakidašnjem pakovanju, pun pogodak je rakija „Zlatna Biserka“.

Ova prirodna rakija proizvedena je od probranih sorti šljiva, vrhunskim postupkom uz nadzor najeminentnijih stručnjaka za proizvodnju alkoholnih pića. Rakiju odlikuje poseban miris i ukus dobijeni specifičnom metodom odvajanja koštica i destilacijom i odležavanjem. Poseban kvalitet daje joj podneblje i klima požeškog kraja.

Ispred firme „Biser NB“razgovarali smo sa ćerkom vlasnika Kristinom Stevanović.

-Naša firma nudi prvenstveno rakiju od šljive po kojoj smo prepoznatljivi i koja se nalazi na tržištu od 2001. godine, a onda smo vremenom želeli da proširimo asortiman, pa tako nudimo i rakije od kruške viljamovke – započinje priču Kristina Stevanović.

Primetili smo da se njihova rakija pakuje u ambalaži koja izgleda baš reprezentativno.

-U pitanju je italijanska ambalaža koja raste sa nama i koja se isto nalazi na tržištu od 2001. kada smo mi počeli. Onda smo vremenom hteli da promenimo asortiman u smislu da omogućimo ljudima da za svaku svoju potrebu nađu odgovarajuću flašu, rakiju a samim tim i cenu. Specifilna je naša rakija sa zlatom, odnosno sa listićima dvadesetčetvorokaratnog prehrambenog zlata. Treba napomenuti da rakija sa zlatom ne menja ukus. Takva vrsta kulinarskog zlata se može videti i na kolačima u nekim restoranima. Bilo bi teško izvodljivo da se odvaja u samoj rakiji. Jednostavno, zlato se istopi kada se konzumira rakija. Ne utiče na sam ukus rakije. On ostaje isti. Konkretno flaša od sedam deci, sa listićima zlata, košta 4 000 dinara – priča Kristina. 

Od naše sagovornice saznajemo da je postupak pečenja rakije isti, jedino se razlikuje od tradicionalnog pečenja – odvajanje koštica.

-Naša porodica se bavila metalskom industrijom. Ranije su moj otac i njegov tast napravili mašinu za odvajanje koštica i to je bila prekretnica i početak proizvodnje same rakije. Iako je rakija jača jer ima 45 odsto alkohola, odnosno 18 gradi, nije jaka i nema tu gorčinu i jačinu na prvi ukus. Postepeno, dok čovek pije rakiju, dobija toplinu kako ona silazi niz grlo. Za to je zadužen sam postupak odvajanje koštica. Što se tiče listića zlata, njih stavljamo bukvalno u samoj ambalaži i to drvenom špatulicom. Staklene teglice sa zlatom nabavljamo iz Nemačke. U flašu od 0,7 litara ide, otprilike, pola drvene kašičice jestivog zlata.

U proizvodnji se sve iskoristi, pa se ni koštice ne bacaju. One se melju i koriste se, sa drvetom, za loženje kazana kada se peče rakija.

-Radimo po porudžbinama, ali se baziramo i na kafiće i restorane. Uvodimo naše proizvode i u diskonte. Neprestano radimo na tome da idemo korak dalje, ne dva, da bismo zadržali kvalitet naše rakije. Smatramo da je za uspešan posao najbitnije zdravo postolje i da se na to nadograde neke naredne stvari. I dalje negujemo tradiconalan način proizvodnje, pečemo rakiju u kazanima na drva. Ne koristimo one na gas i na struju. Smatramo da je ta tradicija velikim delom zaslužna za autentičan ukus rakije – ističe Kristina.  

Tekst i foto Dijana Maksimović