Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Rakija od koje ne boli glava

Rakija od koje ne boli glava

423

Na Sajmu turizma  veliko interesovanje je vladalo za pićem na štandu destilerije Novićević iz Velike Plane. Ova firma, koja funkcioniše već osam godina, je poznata po pravljenju vrhunskih rakija od meda. Najtraženiji proizvod je medovača, kako proizvođači kažu “stvorena od vrhunskog meda, ali ljuta ko zmija”.

– Mi smo prva destilerija u Srbiji koja pravi rakiju od meda. Nastala je fermetacijom meda i nije slatka već je jaka jer ima 40 odsto alkohola. Pravi se posebnom tehnologijom. Moj otac je stari pčelar, tako da imamo pravi med iz Velike Plane. Ja sam tehnolog i to mi je bio diplomski rad na fakultetu – rakija od meda. Treba napomenuti da se mora koristiti samo prirodni med, a on može da bude cvetni ili livadski ili bagremov. Pravljenje ove rakije je čitava nauka i nije je lako napraviti. Kada uzmemo med, postoje posebni vinski kvasci koji izazivaju fermataciju meda. Posle toga sledi destilacija meda. Rakija sazreva u jasenovim burićima i to pune dve godine. Na taj način nastaje rakija od meda. To je vrhunsko piće koje u sebi ne sadrži štetni metil alkohol. Da podsetim da svaka voćna rakija u malim procentima sadrži metil alkohol, ali ne i naša rakija od meda. To je vrlo bitno naglasiti. Tako da degustatora ne boli glava kada konzumira našu rakiju. To je na neki način lek – ističe Nevena Novićević ispred destilerije Novićević.

Što je starija rakija, to je kvalitetnija. Ona može da stoji i tridesetak godina, samo da bude dobrog kvaliteta i da bude dobro zatvorena.

– Destilerija Novićević sarađuje sa vrhunskim viinotekama i restoranima. Moram da istaknem i limunćino, naš poznati liker od limuna u rakiji od meda. Primenjuje se klasična receptura – ceo limun se stavlja u litarsku rakiju i to u rakiju od meda. Ona mora da odstoji četrdeset dana, da se procedi i tek onda se može konzumirati. Mnogi smatraju da četrdeset dana treba da stoji na suncu. Nije neophodno, već u prostoriji pod određenom temperaturom. Imamo i jako popularan liker od malina, višnje i kupine. Rusi veoma vole našu kupinu koju zovu eževika. Pravimo i vino od meda, a to je piće starih Slovena. Naše prvo alkoholno piće je bilo vino od meda i ono je vrlo okrepljujuće i zdravo piće – tvrdi Novićevićka.

Tekst i foto: Dijana Maksimović