Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Rakija ili vinjak, pitanje je…

Rakija ili vinjak, pitanje je…

173

Milan Kostić ima destileriju u selu Šljivovice na Zlatiboru. Zvučnog je imena Prezident, a i ukus rakije, kao i pakovanje zvuče. Onako gromoglasno, zlatiborski. U toj destileriji proizvode vinjak i sve voćne rakije sasvim prirodno, bez dodavanja šećera što je u nas česta pojava.  

– Rakiju pečemo u novim automatizovanim kazanima od 500 litara od šljive, dunje, kajsije, kruške i grožđa. Košticu odstranjujemo jer smatramo da je tako bolje, sve zavisi od ukusa, mada je meni bolje i kvalitetnije kad se vadi. Radimo prepek, u stvari duplu destilaciju. Prvo meki destilat, pa prepek mekog na gotov proizvod koji se kasnije razblažuje i dovodi na određenu jačinu – šljivu i vinjak Milan stavlja na odležavanje u hrastovu burad, a ostalo u prohrom.

– Rakija šljiva i vinjak odležavaju u hrastovim buradima, ostale u prohromu. Vinjak dobijamo kad ocedimo vino od grožđa i pustimo da fermentiše 32 – 33 dana. Fermentacija je gotova kad je oko šest procenata šećera. Destilacija se vrši kao i kod rakije, prvo meki destilat, pa ga prepečemo. Imamo vinjak koji je peta godina, ali još nije sazreo, nije pravi –  a kad je pravi to znaju samo majstori koji ga prave.

Kad je sazreo ocenjujemo po ukusu.  Znate i sami treba da ima taj ukus vinjaka, da bude takav da kroz grlo klizne u stomak, a da ne peče – rekao je Milan za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević