Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Радови у винограду

Радови у винограду

1309
  • Берба је на прагу и виноградари све ужурбаније припремају бурад, сређују подруме, контролишу каце, испробавају све реквизите неопходне у берби и припреми грожђа за производњу вина и ракије.
  • За добијање квалитетног вина неопходно је да грожђе буде убрано у оптималном року. Зато виноградари често контролишу ново шећера у бобицама и однос шећера и киселина у њима. Берба може да почне тек када је зрело најмање 30 процената рода.
  • Када се беру сорте белог грожђа, води се рачуна о томе да се каце са грожђем што пре допреме до подрума, да се одмах измуља и да се убаци по 10 г винобрана по сваком хектолитру.
  • Каце се не дирају 24 до 36 сати и, када прође тај период, мере се шећер и киселине, и каце се одлажу на ферментацију у просторију у којој температура није изнад 17 Целзијусових степени. Ово је период када почињу припреме за јесењу садњу винове лозе. У нашим условима јесења садња је значајно боља од пролећне.