Насловна РАЗНО Racionalnim obrokom do smanjenja troškova u stočarstvu

Racionalnim obrokom do smanjenja troškova u stočarstvu

254

„Svinjari i živinari koji su u ovom trenutku najugroženiji visokom cenom koncentrovane hrane, najčešće je ne proizvode sami i to oni koji se bave reproduktivnim stadima“ rekla je stručnjakinja novosadske Poljoprivredne stručne službe Aleksandra Jocić.

Ona kaže da postoji prostor za smanjenje troškova kod svih: kod malih i velikih preživara, kod nepreživara, a da se uradi racionalna proizvodnja obroka.

„Ovčari i govedari moraju da prave analizu, koje se rade se na nekoliko mesta tj. državnih i privatnih laboratorija, obroka jer će tako znati sa čime raspolažu. .Dakle, morate uraditi sve raspoložive analize svojih troškova da bi došli do racionalnog obroka da bi vam stado ostalo u proizvodnji“, izjavila je Jocić.

Mi ne vodimo dovoljno računa o uslovima u kojima se gaji stoka, dodaje ona. Već decenijama se kod govedara neadekvatno drži stoka, jer nemamo načine da nateramo odgajivača da to promeni.

Trendovi u govedarskoj proizvodnji se menjaju što je dobro. Ljudi su počeli da se okreću tovnom govedarstvu jer je ono profitabilno, uglavnom je to averdinangus crni i crveni i hereford. Idealno bi bilo da imate svoju proizvodnju hrane, životinje, sve do finalnog proizvoda, odnosno do mleka.

Greši se u proizvodnji, pripremi i u plasiranju hrane životinjama, kada je ušteda u pitanju a tamo gde su najveći izdaci (stočna hrana) se može i najviše uštedeti.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay