Lešnik, kikiriki, indijski orah i badem sastojci su zdravih putera od čistog koštunjavog voća brenda No B.S. Osim kremova, ova porodična firma nudi i džemove od kajsija i šljiva napravljenih bez šećera i od voća iz vlastitog voćnjaka.
Poseban ukus ima kikiriki puter zaljućen papričicom Karolina riper koja je poznata i pod imenom „Smrt iz Karoline“. Prema Ginisu, ona spada u najljuće papričice na svetu.
-Naši kremovi su zdravi jer u sebi sadrže 30 odsto koštunjavog voća, crni kakao i urme. Kikiriki kupujemo u veleprodaji u Beogradu i on dolazi na naše prostore iz Argentine. Lešnik je iz Banata, a badem iz Indije, objašnjava Ljiljana Sušić iz Novog Sada.
Za pravljenje ovih putera Sušići su se opredelili zahvaljujući ćerki i sinu koji su sportisti pa su prestali s unosom masti životinjskog porekla. Okrenuli su se ka masnoćama iz koštunjavog voća. Nekako u isto vreme Ljiljaninom suprugu dijagnostikovani su dijabetes, povišeni holesterol i visok pritisak.
-Zahvaljujući spletu okolnosti počeli smo ove putere da pravimo za naše potrebe. Onda smo se zapitali zašto ne bismo povećali količine, pa smo počeli i da ih prodajemo. Oni su se svideli kupcima i sada imamo našu proizvodnju koja je mala i nama je dodatni izvor prihoda. Ideja nam je i bila mala proizvodnja, objašnjava Sušićeva.
Ona kaže da su njihovi proizvodi namenjeni uzrastu od 7 do 77 godina. Ipak najviše je mladih ljudi, pre svega sportista, koji ih kupuju.
– Mada su naši kupci i stariji ljudi. Tako je jednoj gospođi gastroenteorolog preporučio da konzumira bademov puter jer ne može da gricka bademe, a rešava joj gastro probleme. Deca vole naš Helti krem koji se sastoji od lešnikovog putera, urmi i kakaa i on veoma uspešno zamenjuje industrijske kremove, kaže Ljiljana.
Firma No B.S. uvek je prisutna na beogradskim i novosadskim bazarima i sličnim manifestacijama izložbenog i prodajnog karaktera.
-Naši proizvodi imaju široku primenu – kao dodatak ovsenim kašama, smutijima, salatama, dresinzima. Sve osim mazanja na hleb. Moja porodica voli tzv. ljuto pile. Uz piletinu se pravi dresing od kokosovog mleka i ljutog kikiriki putera, objašnjava naša sagovornica.
Tekst i foto: Jasna Bajšanski