SAVREMENA PROIZVODNJA POVRĆA
Iskusniji povrtari dobro znaju da se vreme od setve do berbe povrća značajno skraćuje uzgojem preko rasada. Proizvodnjom povrća preko rasada omogućuje se uspešno gajenje toploljubivih vrsta u kontinentalnim uslovima, jer se skraćuje potrebno vreme za rast biljke na otvorenom polju.
U našim agroekološkim i klimatskim uslovima povrće se proizvodi preko cele godine. To znači i da se rasad gaji u različito vreme, i vremena setve se razlikuju u zavisnosti od rokova proizvodnje. Da ne bi gubili vreme i za svaki setveni rok pretraživali internet, dosađivali prijateljima ili pravili sopstvene tablice, donosimo vam podsetnik za sve poslove vezane za ovu temu. Preuzeli smo ga iz knjige “Kvalitetan rasad – uslov uspešne proizvodnje povrća” autora dr. Vladana Markovića, profesora u penziji Poljoprivrenog fakulteta u Novom Sadu.

Kakav treba da bude rasad kupusa možete pročitati u nastavku teksta, ukoliko se pretplatite na naše internet izdanje…