Да ли сте некада чули за биљку мотар? Можда не под тим именом, али сте га сигурно видели када одете на море, а многи и јели у салатама. Занимљива биљка уских меснатих листова и жућкастих цветића која расте на стенама и као да пркоси оскудној подлози. Буја из ничега. Иако је прилично занемарена, некада је спашавала живот поморцима, а сада је локално становништво користи као салату, од ње припремају вариво или је киселе као туршију.
Здрава храна у „гладним годинама“
Мотар, матар, морски коморач, трава Светог Петра (Crithmum maritimum) је ситни самоникли жбун. Кажу да расте на „пени од мора“ до линије где допиру највећи таласи дуж морских обала целе Европе, где год је стеновито.
Биљка је халофит, што значи да је прилагођена сланим стаништима. Стабљика је одрвенела, а листови су меснати и ароматични. Зеленкастожути цветићи појављују се у августу и септембру. Мотар је месната биљка, пуна течности и јаке ароме. Ваља га брати пре цветања, обично током маја и јуна. Користи се свеж, може се и сушити, а такав има блажи укус. Меснати и чврсти листићи беру се када и дивља шпаргла, тако да се лагано откину на месту где се сами “преломе”. Може се брати и касније, када се окити цветићима али тада имају “тежи” укус.
Иако је његова употреба у кухињи у приобаљу, а посебно на подручју далматинских острва, позната од давнина, ова морска делиција је једно време била у потпуности занемарена и заборављена. Мотар се припрема на безброј начина. Одличан је “на лешо” с куваним кромпиром, свежи листови се могу додавати зеленој салати, руколи, изврстан је прилог уз рибу и плодове мора, а фино се комбинује и с јајима и сиром. Од њега се може направити омлет, рижото, вариво, умак… У традиционалној медицини се користи као антискорбутик и диуретик, за детоксикацију организма и чишћење крви, против бубрежних компликација, тегоба желуца и за мршављење, а његово етерично уље је незаменљиво у козметици. Раније, пре појаве влажних марамиоца, користио се за скидање катрана с делова тела.
Текст: Светлана Мујановић
Foto: Jymm – wikimedia.org
Песто од мотара
Пола килограма мотара кратко попржити у тигању, 200 г бадема бланширати, огулити, тостирати на тигању, убацити их у блендер, самлети, па додати један дл прошека, две кашике балзамико сирћета, мало соли, бибера, пола децилитра маслиновог уља и блендирати до жељене густоће. Овај песто се послужује као зачин уз тестенину и уз јела од телетине и јунетине.