НАЈСКУПЉИ ЗАЧИН НА СВЕТУ РАСТЕ И У НЕГОТИНСКОЈ КРАЈИНИ
У нашим условима, у сеоским баштицама и на градским терасама крокуси или шафрани су први весници пролећа. То су украсне биљке, а да ли сте знали да један њихов рођак, Crocus sativus, онима који га гаје може да донесе и солидну зараду? Реч је о јестивом шафрану, најскупљем зачину на свету. Код нас је познат као деликатес који се купује у минијатурним теглицама и ретко гаји, јер имамо предрасуду да тој медитеранској биљци у нашем поднебљу ни земљиште, ни клима неће пружити добродошлицу. Уз то, код њега се сви физиолошки процеси одвијају супротно од осталих цветница – цвета у септембру-октобру, а мирује од јуна до септембра.
Неда и Саша Николић из Неготина су на њиви у селу Тамнич, пре шест година започели дружење с овом лековитом и зачинском биљком, па су у Србији познати као „Први српски шафран“.
Како је изгледао њихов пут и како све може да се користи шафран прочитајте у наставку текста.