Proizvodnja pršute nikada nije bila neizvesnija jer se ne zna kolika će biti cena sirovina i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti.
Za veliki broj proizvođača iduće nedelje trebalo bi da počne nova sezona, kad se pršutane pune novim svežim svinjskim butovima koji se sole i ulaze u proces proizvodnje, koji će u slučaju zaštićenih dalmatinskih pršuta trajati najmanje 12, čak i 16 meseci dok izađu na tržište.
Međutim, neizvesno je koliko će sirovina sledeće nedelje koštati na berzama, a pitanje je i koliko će se buduća proizvodnja uopšte isplatiti, s obzirom na to da niko ne zna koliko će na kraju koštati.
Ante Madir, izvršni direktor klastera Hrvatski pršut kaže da je kilogram svežeg svinjskog buta prošle godine u ovo vreme koštao 1,80 – 1,90 evra, a sada je oko 3,10 evra, što je oko 40 odsto više.
Igor Miljak, predsednik uprave PPK u sastavu najvećeg hrvatskog proizvođača pršuta Grupacije Pivac, kaže da su cene svinjskog buta prošle nedelje na nemačkoj berzi, po kojoj se proizvođači uglavnom ravnaju, bile istorijski visoke.
– Naravno da sad svi kalkulišemo da će nam gas poskupeti i 10, 12 čak i 15 puta, što znači da bismo energente mesečno mogli da plaćamo koliko smo do nedavno davali za celu godinu, što je paradoks izvan svake pameti – ističe Miljak te dodaje da pršutari ne mogu toliko poskupeti vlastite proizvode.
– Cene većih proizvođača na policama, ako ih upoređujete, u proteklom razdoblju rasle su najviše od 10 do 15 kuna (155 do 233 dinara po kilogramu) što zbog pada kupovne moći građana nije zanemarivo, a kad se ukalkulišu i svi budući troškovi i inputi koji nam dolaze na naplatu, moglo bi doći do barem još tolikog poskupljenja – kaže Miljak.
Ivica Babić iz Pršutane Voštane sa strepnjom čeka iduće nedelje i cene sirovine koju će kupiti. Iz Voštana su računali da će na sušenje staviti od 50.000 do 65.000 komada pršuta, budu li prihvatljive cene od 2,5 do 3 evra za kilogram svežeg buta, ali ako budu veće od 3,5 evra, neće biti dobro. Tim više što već sada plaćaju oko 967.000 dinara za struju.
– Možemo povisiti cenu pršuta 70 posto, s 20-25 kuna na 40 kuna po pakovanju. Ali ko bi ga kupovao? Ovu sezonu završili smo sa starim cenama, jer je prošle sezone sirovina bila jeftina. Zbog toga smo pršute koje smo mislili prodavati do početka septembra prodali i pre 15. avgusta – kazao je Babić.
Izvor: Hina, Večernji list
Foto: Pixabay