Goran Stević, proizvođač domaćih proizvoda iz sela Vlajkovci, smeštenog u podnožju Kopaonika, već dve decenije nudi i prodaje plodove svoje porodične manufakture širom Srbije i regiona.
Proizvodnjom voćnih i povrtarskih prerađevina bavi se od mladosti, a kako kaže, sve je počelo iz želje da spoji tradiciju i ljubav prema prirodi.
– Radim domaće ajvare, džemove, slatka i rakije – sve vrste. Imam štandove u Novom Sadu, Subotici i Somboru, a moji proizvodi stižu i do Crne Gore, Bosne i Hercegovine, pa čak i Bugarske i Mađarske – objašnjava Goran za „Dobro jutro“.
Sezona ajvara posebno je značajna za porodicu Stević, jer je tada potražnja za ovim domaćim specijalitetom najveća.
– Ajvar pravimo u većim količinama, a rakije su stalno tražene. Isporučujemo ih po porudžbini, bilo brzom poštom ili direktno na kućnu adresu – dodaje on.
Porodična tradicija proizvodnje rakije datira još od Goranovog dede i oca, koji su bili poznati po svom zanatu, a koji je preuzeo i nastavio Goran. Danas, pored rakija, u ponudi su i matični sokovi, džemovi, ajvari i slatka, čime je asortiman znatno proširen.
Naš sagovornik navodi da je to porodični posao u kojem aktivno učestvuje pet do šest članova, uz povremeno angažovanje dodatnih radnika.
– Neki proizvodi su od našeg uzgoja, dok deo povrća i voća nabavljamo, ali isključivo sa Kopaonika – naglašava Goran koji je zadovoljan potražnjom.
– Generalno, sve se dobro prodaje. Tokom jeseni i zime akcenat je na ajvarima, džemovima i rakijama, dok ostali proizvodi imaju stabilnu potražnju tokom cele godine – zaključuje Stević.
Ukusi Kopaonika, čiji kvalitet prepoznaju i u Srbiji i van njenih granica, potvrđuju da domaći proizvodi i dalje mogu naći svoje mesto na modernom tržištu.
Tekst i foto: Aleksej Buila