Насловна ПРЕПОРУЧЕНО Prirodni insekticid bez karence

Prirodni insekticid bez karence

661
onions, garlic and spices isolated on white background

Topli i sparni avgustovski dani i obilje mladih, sočnih izdanaka i vrhova na povrću pružaju idealne uslove za razvoj lisnih vaši i drugih štetočina. Generacije se brzo smenjuju i valja im stati na put. Čime, kada se zreli plodovi takoreći svakodnevno beru, a mora se poštovati karenca? Spas su biološki insekticidi koji ne moraju uvek da se traže po poljoprivrednim apotekama. Svaka kuhinja je odlično mesto za prikupljanje sirovina.

U kuhinji se za dva-tri dana nakupi dovoljno „materijala“ za pripremu efikasnog insekticida. Naš predlog je da napravite rastvor od luka i bibera, a poznato je da je ulje belog luka „aktivna materija“ mnogih bioloških insekticida. Osnovni sastojci koji su potrebni za pripremu ovog insekticida jesu crni i beli luk i biber, ali s ovim rastvorom treba oprezno raditi, jer može da izazove iritacije na koži i očima. Rastvor se priprema samo jedan sat pre prskanja. Odvoji se po jedna glavica crnog i belog luka i samelje ili sitno isecka, doda jedna kašičica bibera, bolje je ako je sveže samleven ili jači, kajenski, 250 mililitara vode, i jedna supena kašika deterdženta za sudove. Prvo se pomešaju luk i biber, doda voda i ostavi jedan sat da se svi sastojci sjedine. Zatim se doda deterdžent, dobro promeša i procedi. Prilikom primene preparata valja temeljno isprskati listove i plodove s obe strane. Mešavina se može čuvati u frižideru, najduže jednu nedelju. Rastvor nema karencu, pa se može prskati svaki dan, neposredno pred berbu, a plodovi se bez straha mogu davati i deci.

               Svetlana Mujanović