Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ PRIPREME ZE REZIDBU: Loša rezidba – mršava berba

PRIPREME ZE REZIDBU: Loša rezidba – mršava berba

1303
Loša rezidba

Piše: Snežana Malinović

Pre početka rezidbe treba uraditi laboratorijsku analizu pupoljaka, jer je procenat rodnih pupoljaka osnov za određivanje intenziteta rezidbe, ali i potrebe za zaštitnim sredstvima, radnom snagom, ambalažom, skladišnim prostorom.

 U ovom periodu voćke miruju, ali to ne znači da za voćare nema posla. Bliži se vreme rezidbe koja se mora dobro isplanirati. Ova mera može se obavljati sve do ponovnog kretanja vegetacije, ali ne i u uslovima kada su temperature suviše niske. Kada će se voćke orezivati, zavisi i od voćne vrste. Tako rezidba jabuke i kruške može početi odmah posle opadanja lišća, dok rezidbu koštičavih voćnih vrsta, poput šljive, breskve, višnje i trešnje, treba početi nešto kasnije. U svakom slučaju, rezidbu treba privesti kraju do početka novog ciklusa vegetacije.

 Za rezidbu, kao važnu agrotehničku meru, potrebno je da se obave određene pripreme. Neke od njih su kontrola stabala u voćnjaku, potom analiza pupoljaka i utvrđivanje njihove potencijalne rodnosti za narednu godinu, uz odabir alata koji će se koristiti za rezidbu…

Nastavak teksta možete pročitati u štampanom izdanju magazina „Dobro jutro“ ili ako ste naš pretplatnik. Za više informacija, pogledajte sekciju „Pretplata“