Kina se smatra domovinom čaja – prvom zemljom u kojoj se čaj gajio i koristio, a odatle se proširio po celom svetu. Vremenom čaj dobija raznoliku namenu – upotrebljavao se kao lek, hrana, zamena za alkoholna pića i na kraju kao topli napitak. U Srbiju su ga doneli Rusi, a u modu kod nas ulazi krajem devetnaestog veka, kada u gradovima počinje običaj okupljanja na čajankama. O njegovom velikom ugledu svedoči i to što su bogate porodice u periodu između dva rata, na drugi dan krsne slave organizovali tzv. čaj u pet.
Čaj je polako ali sigurno postao omiljeni napitak miliona ljudi širom sveta. Veoma je prihvaćen zbog njegovih umirujućih efekata, a koristi se i za čišćenje organizma ili kao preventiva raznim bolestima. Neke vrste čaja mogu da ojačaju imunitet, druge da povećaju plodnost, umire bolove u stomaku ili imaju uspavljujuće dejstvo. Poznati su i čajevi koji se preporučuju za smanjenje telesne težine, kao i za poboljšanje izgleda kože.
Kao osvežavajuće piće koje ima lekovita svojstva, u svetu se pije neuporedivo više nego kafa. Čajevi hidriraju poput vode, ali sadrže i dodatni bonus – antioksidante. Ljudi koji ujutru popiju čaj umesto kafe smireniji su i čitavog dana koncentrisaniji. U stvari, ne postoji doba dana koje nije dobro za čaj.
Od kada je u drevna vremena otkriven, postao je neizostavni deo načina života različitih naroda. Za neke je predstavljao običaj, za neke simbol statusa, za neke uživanje, za neke zdravlje. U hiljadama godina dugoj istoriji čaja, priprema i ispijanje predstavljaju neprekidno traganje, kombinovanje i isprobavanje. I svaka šoljica čaja danas je jedinstvena upravo zbog načina na koji se sprema, šolje u koju se sipa, uživanja onoga koji će ga popiti… I zato je obojena posebnom aromomom, toplinom i mirisom za svaki trenutak vašeg dana.
Za uživanje u šolji čaja danas više ne postoje pravila. Otkrijte šta je vaš način. I potražite posebno mesto. Možda ćete poželeti da se u snežnim zimskim danima i noćima ušuškate u omiljenoj fotelji sa toplom šoljicom opuštajućeg čaja od hibiskusa. Ili ćete vrele letnje dane osvežavati ledenim čajem od listića nane na terasi sa pogledom na more. Možda ćete utopliti kišno popodne nežnom aromom kamilice, ili dočekati noć uz zavodljivu mešavinu listića zelenog čaja i latica jasmina… Istražite, spajajte najraznovrsnije divne ukuse, u skladu sa svojim željama i potrebama. I – magija je tu!
Da bi se pravilno iskoristila sva blagotvorna svojstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je znati kako se pripremaju i kada koriste.
Za svako doba dana i godine
Čaj nam pomaže da uspešnije savladamo duhovne i fizičke napore. On je pomoć prilikom opuštanja, daje nam energiju i zdravlje, sredstvo je za uživanje, u druženju i razonodi. Pijenje čaja smatra se finim kultivisanim uživanjem. Preporučuje se da se čaj pije stalno i svakodnevno:
•čaj ujutro budi, osvežava dah i misli, podržava kreativnost i podstiče volju (crni i zeleni čaj, šipak, voćni čajevi);
•čaj u podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava probavu, posebno teško svarljive hrane, vraća organizmu vodu (maštovite biljne mešavine, voćni čajevi, čajni kokteli, na svoj način pripremljeni domaći ledeni čajevi…);
•čaj uveče opušta od napora dana, umiruje, uspavljuje, daje osećaj mira i zadovoljstva, olakšava probavu i osigurava bolji i mirniji san (biljni čajevi: metvica, kamilica, matičnjak, ili čajne mešavine);
•čaj zimi greje, opušta, ispunjava duge večeri, pobuđuje volju, daje energiju;
•čaj leti osvežava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i ostalih mikroelemenata, čisti organizam od toksina, podiže energiju…
Kako da odaberemo najbolji čaj
Topli biljni napici mogu da izazovu brojne povoljne efekte u organizmu. Veoma je korisno upoznati se sa njihovim dejstvom, umirujućim efektima, ali i činjenicom da su dobri i kao preventiva za neke bolesti. Zato ćemo se osvrnuti na neke od njih.
Čaj od šipka – Dobar stari čaj od šipka krije velike blagodeti za naše zdravlje. Jedan je od najefikasnijih boraca protiv bakterija i infekcija, deluje preventivno u borbi protiv gripa i jača otpornost organizma. Deluje na regulisanje stolice, kao i na otklanjanje peska i kamenca u bubrezima i bešici.
Čaj od kantariona – Kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje i lečenje depresije, jer brojna naučna istraživanja potvrđuju njegovo lekovito dejstvo. Osim u lečenju depresije, kantarion je pokazao sjajne rezultate u ublažavanju simptoma gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja, opekotina i hemoroida.
Čaj od nane – Jedan je od omiljenih čajeva zbog podmlađujućeg i relaksirajućeg efekta. Još je delotvorniji ako se napravi od sveže mente. Ovaj napitak uspešno umiruje iritirani želudac i poboljšava varenje. Sadrži vitamine A, C i B 12, kao i folnu kiselinu, koja je osnovni vitamin plodnosti i trudnoće. Pomaže protiv kašlja i prehlade, i odlično osvežava dah.
Čaj od kamilice – Finog, slatkastog ukusa, smatra se jednim od najstarijih čajeva koje su koristili i drevni Egipćani. Kamilica ima umirujuće dejstvo na um, telo i duh i pomaže pri ublažavanju anksioznosti i stresa. Šolja čaja od kamilice pre odlaska u krevet je savršeno sredstvo za opuštanje.
Čaj od kamilice i lavande – Predstavlja prirodnu zamenu za sedative i omogućava lak san. Potrebno je pomešati dve kašičice cvetova kamilice, kašičicu listova lavande, kašičicu listova nane i prstohvat orašćića. Staviti dve kašičice mešavine u šolju i preliti ključalom vodom. Nakon pet minuta procediti i popiti. Ovaj čaj možete piti nekoliko puta na dan ili samo jednom pred spavanje.
Čaj od belog sleza – Pomaže protiv kašlja, bronhitisa, a preporučuje se i u slučaju bronhijalne astme. Koristi se i u lečenju upale debelog creva, dijareje i povraćanja. Smiruje sluzokožu želuca, posebno u kombinaciji sa kamilicom. Nije štetan ni za bebe stare nekoliko dana – ispira im se nos kada je zapušen.
Čaj od bosiljka – Ova biljka je delotvorna protiv bolesti mokraćnih puteva, deluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, podstiče apetit, a mlade majke dojilje bi trebalo da piju čaj od bosiljka jer pospešuje stvaranje mleka.
Čaj od zove – Svojim dejstvom pročišćava krv i reguliše stolicu. Podstiče lučenje mokraće, leči neuralgiju i išijas, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe, ublažava simptome gripa, upale gornjih disajnih puteva i reume. Osim toga, ova biljka poboljšava i apetit.
Čaj od koprive – Sadrži vitamine A, C, D i K. Redovnim uzimanjem ovog napitka povećaćete nivo kalcijuma, kalijuma, gvožđa i sumpora u organizmu. Visok nivo kalcijuma i magnezijuma pomaže u slučaju problema sa alergijama. Ako imate suvu i nadraženu kožu, upravo napitak od koprive može brzo da pomogne. Dovoljno je da ga nanesete direktno na problematično mesto. Ovaj čaj podstiče plodnost i blagotovorno deluje tokom cele trudnoće.
Čaj od hajdučke trave – Hajdučka trava svojim gorkim supstancama deluje na sluzokožu želuca, pa tako podstiče izlučivanje želudačnog soka, a samim tim povećava apetit. Osim toga, povoljno deluje na resorpciju hrane, pa čajevi na bazi ove lekovite biljke pomažu protiv gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sastavni deo ove lekovite biljke, potpomaže rad bubrega i krvotoka, umiruje srce i ublažavaa tegobe koje nastaju pre i tokom menstrualnog ciklusa.
Čaj od nevena – Vrlo je blagotvoran za otklanjanje tegoba u digestivnom traktu. Zaceljuje ranice na želudcu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči. Ova biljka smiruje i upalu debelog creva. Ima sposobnost da pročišćava krvne sudove i snižava nivo holesterola u krvi. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno, pa se preporučuje i kod angine pektoris.
Rtanjski čaj – U našoj tradicionalnoj medicini se rtanjski čaj smatra eliksirom koji jača i podmlađuje telo, a zbog afrodizijačkih osobina, zovu ga i „biljka ljubavi“. Pije se u slučaju oboljenja disajnih organa, srca i krvnih sudova, bešike, bubrega, prostate, kod bronhitisa, kašlja, dijabetesa. Snižava loš holesterol, pomaže da se organizam oslobodi viška tečnosti, pospešuje znojenje, otklanja nadimanje, zaustavlja dijareju. Posebno je uspešan u lečenju ešerihije koli. Ukoliko se čaj utrlja na mesto uboda pčele ili ose, donosi trenutno olakšanje
Čaj od rastavića – Ako vam opada kosa, rastavić može da pomogne redovnim unosom čaja od ove moćne biljke, ali i ispiranjem kose svežim čajem nakon svakog pranja. Rastavić se najčešće koristi za lečenje upale mokraćnih kanala, za smanjenje kamena u bubregu, poboljšanje krvne slike i stanja kože, za lečenje čira na želucu i protiv upala organa za varenje. Osim toga, rastavić se upotrebljava i kod učestalih gasova i bolesti kostiju.
Čaj od peršuna – Na prvom mestu, peršun je poznat kao biljka koja podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma – veoma je korisna za zdravlje bubrega i svih mokraćnih puteva. Pošto se zna da efikasno ispira bakterije iz urinarnog trakta, dobro je došao u slučaju infekcije mokraćnih organa, kao i nakon operacije prostate, radi bržeg oporavka. Tradicionalna medicina čaj od peršuna preporučuje u slučaju artritisa, gihta, ali i za lečenje gastritisa.
Čaj od korena đumbira – Pikantan i okrepljujući miris čaja od korena đumbira pomaže u lečenju jutarnje mučnine jer opušta mišiće želuca. Pored toga, podstiče probavu i pomaže razgradnju proteina, poboljšava cirkulaciju i opušta mišiće krvnih sudova.
Čaj od đumbira i limuna – Snažni antizapaljenski čajevi sa antibiotskim delovanjem preporučuju se i ženama koje imaju endometriozu. Odlično pročišćavaju i poboljšavaju cirkulaciju, naročito u polnim organima, a pomažu i za otklanjanje bolova. Ova mešavina ublažava probleme sa varenjem, kao što je nadutost, proliv ili trudnička mučnina, doprinosi i boljem izgledu kože i lepoti uopšte.
Čaj od jasmina – Napitak lepog mirisa od davnina se u Kini koristio kao afrodizijak i za poboljšanje plodnosti. Ima jaka aromoterapeutska svojstva, koja su naročito važna u trudnoći. Brojni antioksidanti poboljšavaju imunski sistem, efikasni su protiv kancera, u slučaju problema sa varenjem, snižavaju nivo holesterola i visok krvni pritisak.
Čaj od jabuke i cimeta – Cimet deluje na hormonsku neravnotežu izazvanu sindromom policističnih jajnika i poboljšava cirkulaciju u polnim organima. Reguliše šećer u krvi i snižava holesterol. Vitamin B 6 iz jabuka povećava koncentraciju kiseonika u krvi i utiče na stvaranje belih krvnih zrnaca.
Čaj od gloga – Glogov čaj se pokazao kao naročito uspešan u lečenju arterioskleroze i visokog krvnog pritiska (hipertenzije). Koristi se i u terapiji bolesti bubrega, bešike i mokraćnih puteva, kao i nervoze, nesanice i anksioznosti.
Čaj od limunove trave – Ovaj čaj ima izrazito osvežavajući ukus limuna. Ubija različite bakterije i gljivice, smanjuje povišenu telesnu temperaturu i poboljšava probavu.
Čaj od lista crnog duda – Blagi voćni ukus ovog čaja podseća na čaj od javorovog lista. Čaj od duda sprečava nagomilavanje masnih naslaga u arterijama, a samim tim i arteriosklerozu. Dobar je za dijabetičare, jer održava nivo glukoze u krvi stabilnim. Visoka koncentracija kalcijuma iz duda pomaže u jačanju kostiju i zuba.
Voćni čajevi od domaćeg sušenog voća – Voćni čaj proizvodi se od cvetova, semena, kore i raznovrsnog voća. Ovi čajevi su bogati vitaminom C baš zbog toga što sadrže različito sušeno voće. Prilikom pripreme, voćni čaj treba da odstoji duže u proključaloj vodi, a cedi se nakon 10 minuta.
Zeleni čaj – Trenutno je vrlo popularan, i to ne bez razloga – dokazano je da jača imunitet, snižava nivo holesterola, pomaže protiv karijesa i sprečava pojavu raka. On sadrži EGCG, jedan od najmoćnijih antioksidanata ikad otkrivenih. Beli i crni čaj, koji potiču od iste biljke, takođe su dobri za zdravlje.
Čaj i med zajedno na tronu
Postoji ceo jedan svet čajeva i meda i njihove sinergije, jednostavnih ali i nesvakidašnjih kombinacija. Prilikom kombinovanja ne dajemo prednost čaju nadopunjujući ga medom, već kombinujemo obe namirnice sa njihovim aromama. Čaj i med podjednako su vredni naše pažnje.
Nijedna od aroma ne sme biti dominantna, ni odvraćati pažnju od one druge, već bi trebalo da čine skladnu celinu. Poštujući to načelo, čajevima pikantnog ukusa dodelićemo isti takav med (npr. aromatičan kestenov med), dok laganim i prozračnim čajevima dodajemo lagane i prozračne note meda (npr. cvetnog). Cilj je da se oba ukusa osete i stvore harmoniju.
Prilikom odabira meda za vaše čajeve imajte na umu koje čajeve preferirate i s kojim ćete med kombinovati. Ukoliko koristite bele čajeve, upotrebite med lucerke ili neki drugi neutralnog ukusa. Ako više volite crne čajeve, kombinujte ih sa medom od heljde ili lipovim medom. Volite li citrusni ukus čajeva, koristite med od narandžinih cvetova. Za voćne note čaja pobrinuće se med od maline ili brusnice. Čajevi cvetnog ukusa dobro se nadopunjuju s većinom vrsta meda, a cvetni, maslačkov i med od cvetova jabuke su najsigurniji odabir. Popularne kombinacije su: čaj od metvice s medom od metvice, čaj i med od kadulje ili čaj i med od lavande. Specifičan med od narandžinih cvetova daje novu dimenziju većini čajeva.
Zbog svog sastava (fruktoze i glukoze), med je slađi od šećera, što znači da je za zaslađivanje čaja potrebno manje meda nego šećera. Stepen „slatkoće“ razlikuje se od meda do meda, zato pri svakoj promeni meda prvo nađite meru. Med dodajemo u topao čaj radi topljivosti, ali ne u vreo, i to najbolje drvenom kašičicom, da se ne bi uništila njegova hranljiva svojstva. Mešamo med dok se ne rastopi.
Jedino kada med ne upotrebljavamo u čajevima je kada koristimo čajeve za lečenje bolesti želuca i creva, žuči, brubrega i mokraćnih kanala.
Med naših krajeva
Red je da nabrojimo med koji najčešće možemo naći u našim krajevima, i to s obzirom na pašu pčela: bagremov med, cvetni, livadski, šumski med, kestenov, smrekin, kaduljin med, metvicin, lavandin, lipov, maslačkov, med od matičnjaka…
Nešto egzotičniji na našem meniju je med: lucerkin, heljdin, repičin, med od narandžinog cveta, med od cveta jabuke, suncokretov med, hrastov med, malinov med, med od brusnice, med od avokada, eukaliptusov med i drugi.
Dobro jutro broj 561 – Januar 2019.