Organska poljoprivreda je sistem proizvodnje koji održava zdravlje zemljišta, ekosistema i ljudi. Ona se oslanja na ekološke procese, biodiverzitet i cikluse prilagođene lokalnim uslovima, umesto korišćenja resursa sa neželjenim efektima.
Organska poljoprivreda kombinuje tradiciju, inovaciju i nauku kako bi poboljšala okruženje, razvila fer odnose i dobar kvalitet života za sve uključene.
Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovanih sredstava.
Organska proizvodnja hrane je u poslednjih nekoliko decenija jedan od najvažnijih pokreta u poljoprivredi, čiji je cilj da maksimalno zaštiti životnu sredinu i dobrobit čoveka.
Obim organske proizvodnje konstantno raste, jer je sve više ljudi svesno značaja zdrave i hranljive ishrane, ali i neophodnosti da se zaštiti životna sredina.
Organski proizvodi su proizvodi dobijeni iz strogo kontrolisanog načina proizvodnje, koji je zakonski regulisan i zove se organska proizvodnja. Organska hrana predstavlja namirnice proizvedene po ekološkim principima, uz poštovanje zakona prirode i osnovnog postulata – zdravlja ljudi. Da bi hrana proizvedena u takvim uslovima zaista bila zdrava, ona mora da bude uzgojena na zdravom zemljištu i ekološki ispravnim uslovima, te se proizvodnja organske hrane bavi i očuvanjem okoline.
Iako naizgled sličan običnim namirnicama, organski proizvod lako se prepoznaje po jasno i vidljivo postavljenom znaku sa natpisom ORGANSKI PROIZVOD.
Znak garantuje da je proizvod prošao proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama od strane sertifikacionog tela kontrolisanog od strane Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.
Prednosti organske hrane
1.Kvalitet i bezbednost hrane (povećan sadržaj vitamina i minerala, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, omega 3 masnih kiselina i antioksidanata)
2.Hrana bez ostataka od pesticida i teških metala
3.Genetski modifikovani organizmi (GMO) i njihovi proizvodi su apsolutno zabranjeni u organskoj proizvodnji
4.Hrana bez veštačkih aditiva, konzervansa, emulgatora, veštačkih boja, arome i pojačivača ukusa
5.Nema ostataka antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih lekova
6.Organski proizvodi imaju karaktrerističan ukus, miris i boju za datu vrstu koji često zovemo „zaboravljeni ukus namirnica sa sela”.
Kontrolu organske proizvodnje sprovode sertifikacione kuće, koje u Srbiji akredituje Ministarstvo poljoprivrede, a koje za 100% organske proizvode izdaju sertifikat o organskoj proizvodnji.
Pored toga što je organska proizvodnja odgovornija iz ugla zaštite životne sredine, naučno je dokazano i da je bezbednija i hranljivija za ishranu i zato se preporučuje od najmlađeg uzrasta.
Piše: Valentina Aleksić, PSSS Srbije