Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Prednosti malih površina u proizvodnji lekovitog bilja

Prednosti malih površina u proizvodnji lekovitog bilja

809

Ukoliko proizvođač ne poseduje velike površine, a poseduje ili je u nameri da obezbedi minimum opreme i sopstvenu radnu snagu, tada proizvodnja lekovitog bilja na malim površinama može da ima određene pozitivne prednosti kao što su obavljanje radnih operacija na vreme, dovoljno radne snage za postizanje idealnog sklopa i prinosa, iskorišćavanje površina i infrastrukturnih kapaciteta i prirodno sušenje.

Zoran Lazarov, savetodavac za ratarstvo u vranjskoj PSSS, ističe da je jako važno da se tokom gajenja lekovitog bilja na vreme završi setva ili sadnja, okopavanje, plevljenje, proređivanje, prihrana kako bi se postigli što kvalitetniji i bolji prinosi.

– Sve to je jednostavnije uraditi na malim površinama – kaže Lazarov. Proizvodnja na većim površinama i primena mehanizacije, prema njegovim rečima, često iziskuju sadnju biljaka na većem međurednom razmaku od optimalnog za datu vrstu. Međutim, manji međuredni prostor, veći broj redova po jedinici površine, kao i jednostavnija popuna biljaka koje nedostaju u redovima, samo su neke od prednosti koje pruža proizvodnja na manjoj površini i koja se uglavnom obavlja uz ručno sprovođenje mera nege.

– Ukoliko u konkretnim agroekološkim i proizvodnim uslovima obavimo dobar izbor kultura za gajenje, može se obezbediti kontinuirani radni angažman tokom većeg dela godine, optimalna popunjenost kapaciteta za preradu i uvažiti biološke specifičnosti vrste – naglašava Lazarov.

Kod proizvodnje na malim površinama, nije neophodno veliko ulaganje u kapacitete za sušenje na samom početku. Često mala ulaganja u postojeće objekte ili privremena rešenja, mogu na neko vreme da reše pitanje sušenja. Pri tome treba maksimalno iskoristiti energiju sunca ili druge jeftine alternativne izvore, što će umanjiti troškove proizvodnje.

– Na osnovu svega ovoga možemo zaključiti da proizvodnja lekovitog bilja na malim površinama uključuje jednostavnost održavanja, mogućnost prilagođavanja uslovima prostora, svežinu i kvalitet bilja, te uštedu prostora  i reusrsa – podvlači na kraju vranjski savetodavac i naglašava da proizvođači mogu imati direktnu kontrolu nad čitavom proizvodnjom bez potreba za velikim insvesticijama.

Tekst i foto: Gordana Nastić