Poslednje dane do dočeka Nove godine Vranjanci uveliko koriste za nabavku neophodnih namernica za novogodišnju trpezu. Lokalni proizvođači potrudili da im pred praznik, na pijaci, ponude najbolju robu. Sve tezge su bile ispunjene, gotovo, do poslednjeg mesta raznovrsnim svežim voćem i povrćem.
Najviše interesovanja je, kako se i očekivalo, bilo za rano povrće pa se ono i najbrže prodavalo. Kilogram spanaća stajao je 150 dinara, vezica blitve 50, a glavica zelene salate se mogla naći od 60 do 80 dinara. Uz ovo povrće kupovao se i kupus po ceni od 80 do 100 dinara za kilogram, krastavac je koštao 200, a cvekla 100 dinara.
Brižne domaćice nisu zaboravile da se snabdeju i prazilukom bez koga ne mogu da zamisle svoju posnu novogodišnju sarmicu. One su struk praziluka, u zavisnosti od kvaliteta, plaćale od 30 do 50 dinara. A kako ne mogu da je naprave bez šargarepe pazarile su i nju po ceni od 80 dinara za kilogram. Kupile su i pečenku čija se cena po kilogramu kretala od 80 do 100 dinara, dok je krompir stajao 60 dinara, a pasulj od 400 do 500 dinara.
Oni Vranjanci koji svoju novogodišnju trpezu ne mogu da zamisle bez domaćeg vina – kominjak potrudili su se da se i njime snabdeju, a litar se odavno prodaje po ceni od 250 dinara. Rakija je mnogo skuplja i za litar su morali da izdvoje čak 700 dinara.
Cena jabuke kretala se između 80 i 100 dinara za kilogram, kruške su koštale 150, banane 120, mandarine 150. U cegerima se našlo mesta i za koji kilogram sobinskih koštana koji su koštali 400 dinara. Svega ima pred praznike, a ni cene nisu previsoke.
Tekst i foto: Gordana Nastić