Praziluk kao povrće je sve češće na našim trpezama. Zbog blagog i prijatnog ukusa, upotrebljava se i u ishrani dece, a bezopasan je i za trudnice.
To je dvogodišnja biljka poreklom iz Sredozemlja, a kod nas se najčešće gaji kao jednogodišnja, iz rasada. U zavisnosti od vremena vađenja – da li se proizvodi za potrošnju tokom proleća i leta, ili jeseni i zime – seje se početkom januara i krajem aprila ili početkom maja. Dakle, krajem marta ili početkom aprila se rasađuje, a krajem aprila seje za jesen-zimu.
Ljubitelj vode i motike
Ovo povrće klija veoma sporo. U idealnim uslovima prve klice se javljaju tek tri nedelje posle setve. Kada prođe opasnost od izrazito niskih prolećnih temperatura praziluk se rasađuje na otvorenom. Baštovani koji se upuštaju u ovu proizvodnju uvek treba da imaju pripremljen agrotekstil da mlade biljke utople, ako se očekuju hladne noći. Sadi se u plodnu, fino pripremljenu zemlju, u redove, na razmaku od 25 centimetara. Vadi se od sredine juna i tokom leta.
Za potrošnju u jesen i zimu, rasad se proizvodi u otvorenim, hladnim lejama. Rasađuje se od sredine juna do početka jula. Biljke se vade od oktobra pa sve do aprila naredne godine, s tim što ga zimi valja pokriti agrotekstilom.
Bez obzira na rok rasađivanja, u vegetaciji se nekoliko puta okopa i svaki put blago nagrne. Praziluk voli vodu i bez nje nema ni rentabilne proizvodnje. Po potrebi navodnjava se i desetak puta, prihranjuje u dva navrata i štiti od bolesti i štetočina, kao crni luk.
Preventiva za mnoge bolesti
U našim marketima, a i na bolje snabdevenim pijacama, ovog povrća ima u svim godišnjim dobima. Praziluk je prirodni antioksidant koji se bori protiv svih štetnih materija u organizmu, pa je tako preventiva za mnoge bolesti.
Sadrži vitamine A, E, K, C, B6, minerale kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, mangan, selen. Bogat je i zasićenim masnim kiselinama, ugljenim hidratima, belančevinama, solima u tragovima, tiaminom, riboflavinom, niacinom, pantotenskom kiselinom, a sadrži i celulozu.
Umanjuje tegobe izazvane alergijama, anemijom, astmom, aterosklerozom, simptome bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, bolesti bubrega, kašlja, pada imuniteta, povišenog holesterola, gripa i prehlada. Podstiče aktivnost organa za varenje, umanjuje posledice umora i drugih poteškoća.
Organizam najveće koristi ima ako se praziluk konzumira kao sveže povrće. Ali, ukusan je i u raznim jelima jer se brzo priprema.
R.D.J.