Liker ili rakija od mladih zelenih oraha je stari, tradicionalni lek i spada u red zdravijih i izuzetno ukusnih napitaka. Upravo sada je vreme za pravljenje likera, jer su mladi orasi dostigli potrebnu veličinu.Za pravljenje ovog napitka postoje brojni recepti, ali u osnovi su potrebni mladi zeleni orasi i kvalitetna, domaća rakija. U orahovači se nalazi velika količina joda, vitamina B grupe i minerala. U kori zelenih oraha pronađeno je i jedinjenje juglon, koje ima antitumorska dejstva.
Kako se pravi orahovača?
Poželjno je da mladi orasi budu veličine badema, a najviše oko 2 do 2,5 centimetra dužine. Orahe dobro oprati. Iseći ih na polovine ili četvrtine, a mogu i da se razbiju čekićem za meso. Pripremiti litar domaće rakije, najbolje lozovače. Za orahovaču se preporučuje da rakija bude jača od 20 gradi. Ovo su osnovni sastojci za orahovaču, za koju postoji mnoštvo recepata, ali za bilo koji da se odlučite princip je isti. Jedan od recepata je:
40 mladih oraha
litar lozovače
jedan limun
oko 400 grama meda (smeđi ili beli šećer po želji i mogućnostima)
U tegle ili flaše sa širim grlićem staviti isečene orahe, rakiju, med ili šećer. Dodati limun isečen na kolutove ili trouglove. Mogu se dodati začini poput vanile, cimeta, karanfilića, ili pomorandža umesto limuna. Sastojke sjediniti i mešati polako i uporno dok se šećer ili med ne istope. Staklene flaše ili tegle ostaviti na sunčanom mestu oko 40 dana. Smesu svakog dana treba promućkati. Nakon tog vremena procediti liker.
Važno je napomenuti da prilikom seckanja oraha treba nositi rukavice, jer će ruke od joda danima biti braonkasto- crvenkaste. I još jedna napomena. Kada je liker gotov pije se jedna rakijska čašica dnevno. U konsultaciji sa doktorom mogu se uzimati najviše dve čašice ujutru i uveče.
Zapisi o lekovitim svojstvima orahovače pronađeni su u starim manastirskim knjigama, beleškama vidara i travara. Najviše se upotrebljava za pravilan rad štitne žlezde i hormona. Osobama koje već imaju problema sa štitnom žlezdom, preporučuje se prvo konsultacija za lekarom. Orahovača se vekovima koristi za bolje zdravlje digestivnog trakta, dobra je za srce, krvne sudove i nervni sistem.
Pronađeni su spisi u kojima se navodi da je orahov liker nekada korišćen za lečenje malarije. Pomaže kod infekcija grla, ublažavanja stresa i u borbi protiv anemije. Vitamini iz B grupe, zatim C i E, folna kiselina, u kombinaciji za kalcijumom, kalijumom, cinkom, gvožđem, magnezijumom, fosforom i jodom, obezbeđuje dragocenu pomoć u borbi protiv malokrvnosti.
Biljana Nenković