Zrenjaninka Snežana Drašković u početku je pravila slatku i slanu zimnicu za svoju porodicu, onda je počela da je poklanja prijateljima. I baš na nagovor prijatelja, koji su bili oduševljeni ukusima u većim i manjim teglama, rešila je da pokuša da svoje znanje i umeće pretvori u mali biznis.
– U porodici u kojoj sam odrastala zimnica je obavezna. Kako sam južnjakinja, pošto su moji sa juga Srbije, ajvar je u ostavi broj jedan. No, vremenom sam dodavala i ukuse Banata, pomalo eksperimentisala, dodavala različite začine i danas u mojoj ponudi stvarno ima mnogo raznovrsne slane i slatke zimnice – priča Snežana Drašković.
Moto kojim se Snežana vodi jeste da u pripremi zimnice koristi sezonsko voće i povrće.
– Kraljice jeseni su bundeva i dunja i zato sada njih najviše koristim za pripremu zimnice. Kuvam slatko od bundeve i dunje sa orasima, dodajem cimet, zvezdani anis… Od dunje i bundeve pripremam i pekmez. Tu su i slatko-gorki proizvodi od bundeve i dunje kojima dodajem đumbir i limun i koji odlično idu uz meso i sireve. Dok još ima bundeve, skuvaću i slani sos od nje – ističe Snežana.
Za ajvar je majstorica, pravi i mleveni i cepkani, a od kisele zimnice tu su i marinirani zeleni paradajz sa povrćem i paprika u senfu.
-Izdvojila bih i nešto što se ne sreće često, a to je slatko-ljutkasto-kisela turšija. Bobice belog grožđa se poređaju u teglu, ubaci se jedna sveža ljuta paprika koja se izbocka da svoju ljutinu pušta polako i sve se prelije klasičnom mešavinom vode, sirćeta, soli i šećera. U pitanju je i ukusna i dekorativna zimska salata – ističe Snežana Drašković.
Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay