Фазе раста и исхране јагњади се обично деле на три фазе: фазу кад јагње још увек сиса млеко, фазу кад јагње пређе на чврсту храну и завршну фазу исхране.
Прва фаза исхране јагњади јесте колострална исхрана. Ово је најважнији период исхране јагњади из више разлога. Тада јагњад путем високог садржаја имуноглобулина стичу имунитет који је веома важан за даљи њихов развој. Количина колострума, првог млека зависи од енергетских потреба за загревањем организма јагњади, па тако у хладнијем периоду јагњад имају већу потребу за енергијом како би се загрејао организам и тада ће попити више колострума, квалитет и количина колострума зависи од исхране оваца. Ако су добро храњене и са квалитетном храном, лучиће више квалитетног колострума и самим тим добићемо здраву и квалитетнију јагњад.
Првих 7 до 10 дана јагњад конзумирају искључиво колострум и млеко, након тога јагњадима се даје концетрат са 18 % протеина и квалитетно сено луцерке. Са увођењем суве хране смањује се конзумирање млека, и у четвртој недељи јагњад се могу дојити два пута дневно. Временом млеко има све мањи значај, а сува храна све већи.
У другом месецу може се увести силажа у оброк јагњади или се она привикавају на зелену храну или пашу, у зависности од годишњег доба. И на тај начин се оспособљавају да након три месеца пређу на исхрану без млека.
Најбоља храна за одлучену приплодну јагњад је паша, а уз њу треба обезбедити концетрат. У периоду од 3 до 8 недеља карактеристичан је брз пораст јагњади и тада би они требалo да поједу око 200 г концетрата са 16% протеина, а сена око 100г до 150г.
У периоду од 8 до 12 недеља дневна конзумација износи око 500г до 800г концетрата са 14 % протеина и око 400г сена. У колико се јагњад хране количином хране која износи 3% до 4% њихове телесне масе, требали би да имају дневни прираст од 300г до 500г.
Пише: Здравко Добрић саветодавац за сточарство ПССС Косовска Митровица