U lejama su posle avgustovskih žega, ostali šargarepa, cvekla, rotkvica, rotkva, kupus, u plastenicima još vise krastavci i paradajz, moguće i paprike. Osim kupusa, koji ostaje u bašti i do oktobra, sve ostalo valja obrati, povaditi, vegetativne delove počupati, i ako su zdravi, odneti u kompostarnik ili složiti na „kompostnu gomilu“, sa koje će se na proleće rasturati po bašti. U slučaju da su bolesni, sve biljne ostatke valja izneti iz bašte, spaliti ili na drugi način uništiti. To je najbolje raditi u danu kada se ne predviđa kiša – da korenasati plodovi budu suvi. Njih ne valja vaditi ni po jakom suncu, niti ih ostavljati dugo na zemlji, već ih u što kraćem roku treba uneti u šupu ili smestiti u trap.
Ako je vreme kišovito, korenaste plodove prvo treba oprati pod mlazom vode, prethodno ih prostrvši na betonsku ili kamenitu podlogu, prosušiti ih nekoliko sati na vazduhu, a zatim smestiti u trap. Možda niste znali, ali nije svejedno koja vrsta ide gde, i kako upakovana. Šargarepa, rotkvica i rotkva se dobro čuvaju u vrećama od šećera ili brašna, a cvekla – povrh konzumnog krompira.
S. Mujanović
Dobro jutro broj 569 – Septembar 2019