Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Povrtari u punom pogonu

Povrtari u punom pogonu

314
Foto: AdobeStock
  • Zakoračili smo u prvi prolećni mesec, a izbor povrća koje sada možemo da sejemo i sadimo je sve veći. Mart je prvi prolećni mesec u kojem se intenziviraju radovi u bašti. Iza nas je februar koja nas je izmamio u bašte u kojima su mnogi nadoknadili ono što su jesenas  propustili.  Posejali su grašak, bob, spanać, blitvu, rukolu, matovilac, posadili crni i beli luk. Oni koji i nisu bili baš vredni, to mogu da urade i u martu, a izbor povrća i začinskog bilja koje se seje i sadi ovoga meseca je zaista veliki. Ipak, pratite vremensku prognozu jer biće još vrlo hladnih dana i minusa pa prilagodite radove.
  • Na otvorenom, u bašti u prvoj polovini ovoga meseca seju se šargarepa, rotkvica, zelena salata, rotkva, cvekla. Polovina meseca idealna je za mirođiju, peršun, paštrnak i celer. Krajem marta, ako je zemlja topla i nema opasnosti od mrazeva u narednih nekoliko dana, možete da posadite rasad kupusa, kelerabe, kelja, raštana. U toplijim područjima se sadi i krompir. 
  • Takođe, s toplijim danima može da se posadi začinsko bilje kao što su žalfija, ruzmarin, lavanda, matičnjak, vlasac, majčina dušica, nana i sl. 
  • Do sredine marta neophodno je da se prihrani povrće posejano ili posađeno tokom jeseni ili u februaru.
  • Lukove posađene jeenas valja zaštititi od štetočina, prvenstveno muva.
  • Sada je pravo vreme za setvu povrća koje ćemo u baštu da presadimo u maju, a to su paradajz, paprika, patlidžan, krastavci, tikvice, kupus, raštan, brokoli, karfiol, bamija kao i začinsko bilje, recimo bosiljak i origano.  Možete da ih sejete u veće posude pa kasnije pikirate ili ih ostavite u njima sve dok ne budete presađivali u baštu. Paziteda ih u tom slučaju ne sejete pregusto. Takođe, možete da posejete svako seme posebno u pojedinačnu posudicu što će kasnije olakšati presađivanje.
  • Za proizvodnju rasada najbolje je da se koristi specijalan supstrat namenjen za ovaj posao. Pre same setve semenke možete namakati u neku od biljnih kupki, a posle setve posudice ili sandučiće treba držati na svetlom mestu. Važno je i da se redovno zalivaju ali da se u tome ne pretera, da se supstrat ne prevlaži i stvore uslovi za razvoj gljiva koje izazivaju trulež.
  • Na velikim njivama obavlja se poslednja predsetvena priprema i seje se. Seju se iste povrtarske vrste kaou malim baštama i na okućnicama.

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.