U junu su bašte i pijace pune svežeg zeleniša, zdravog i ukusnog povrća koje obiluje mineralima i vitaminima. Najbolje ga je svakako pripremiti i konzumirati odmah. A, šta s onim što preostane, koliko dugo u frižideru može da se čuva bez opasnosti da će izgubiti na kvalitetu? I koje uslove mu valja obezbediti, da bi što duže zadržalo minerale i vitamine koje je imalo kada je smešteno u frižider?
Piše: Svetlana Mujanović
Slađana Cvetković, savetodavac za prehrambenu tehnologiju PCCC-a u Kruševcu, kaže da je prvi uslov za duže čuvanje da se u frižider unosi samo zdravo i neoštećeno povrće, bez obzira na to da li je lisnato, plodovito, korenasto… Ubrano ili kupljeno povrće prvo treba detaljno pregledati sa svih strana, da bi se uočilo i najmanje nagnječenje, jer od oštećenih tkiva kreće proces kvarenja i truljenja.
Zrenje, isparavanje, disanje utiču na kvalitet
Kako ukazuje ovaj stručnjak, hemijski sastav povrća, odnosno, veliki sadržaj vode koja može da čini i 95 procenata ukupne težine, glavni je razlog loših mogućnosti čuvanja većine povrća. Gubici koji nastaju tokom skladištenja rezultat su određenih fizioloških i procesa koji se nastavljaju u ubranom povrću, a najznačajniji su isparavanje i disanje kojim se smanjuje masa, odnosno, hranljiva vrednost plodova. Priključuju im se i fotosinteza, rast i razvoj, strvaranje etilena i drugi manje značajni procesi.
– Pravilnim čuvanjem može se usporiti proces zrenja i disanja, zaustaviti ili smanjiti gubitak vode, kao i razvoj bolesti, i na minimum svesti stvaranje etilena – ističe Slađana Cvetković. – Povrće koje se slaže u frižider da bi se čuvalo više dana, pre svega treba da je zdravo, što znači bez nagnječenja, oštećenja pokožice, da nije vlažno, zaraženo parazitima i štetočinama, te da nije proklijalo.
Za uspešno čuvanje povrća, važan je momenat berbe. Zbog neblagovremene berbe gubici mogu u nekim slučajevima biti i od 30 do 50 procenata. Na dužinu očuvanja kvaliteta povrća koje je smešteno u frižider najviše utiču temperatura i vlažnost vazduha, a optimalna vlažnosti za većinu povrtarskih vrsta je od 90 do 95 procenata.
„Mešanje“ mirisa, ukusa, čak i boja
Valja znati da se u frižideru skoro nikada ne čuva samo jedna vrsta povrća, jer često se nabavlja svo povrće koje će se pripremati tokom radne nedelje, a nađu se tu i voće, suvomesnati i gotovi proizvodi. Zato bi trebalo pre kupovine hrane za čuvanje razmotriti koje namirnice traže iste uslove čuvanja, pa njih te nedelje nabaviti.