Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Poslastica koja nije za svačiji džep

Poslastica koja nije za svačiji džep

1760

Tartufi, ili kako ih pojedinci nazivaju crno zlato, su najcenjenija i najskuplja jestiva pečurka na svetu. Pored vrhunskog ukusa, čuveni su i po svojim lekovitim svojstvima. U Ginisovoj knjizi rekorda, najskuplja pečurka na svetu je beli tarftuf. Samo par komadića ove pečurke koštaju i nekoliko stotina evra, što moramo priznati nije za svačiji džep.

Ovo je poslastica za sve gastronome, a mali broj ljudi je koristi u ishrani. Firma iz Pančeva “Kolarić MTN Tartufi” je poznata po vrlo ukusnim delicijama od tartufa.

– Nudimo pečeni kravlji sir sa nekoliko vrsta tartufa, i to sa: belim tartufima, crnim vrganjima i kombinaciju belih tartufa i vrganja, crnim tartufima i vrganjima. Poznati smo i po lovačkoj kobasici sa crnim tartufom. Ko jednom proba naše specijalitet, uvek se vraća po repete. Oni se pripremaju na posebne načine koji do sada nisu viđeni na ovim prostorima. Već napravljen kravlji sir se peče na poseban način, tako da vam ovom prilikom neću otkrivati tajnu našeg pripremanja – priča za “Dobro jutro”, Teodora Kolarić ispred firme “Kolarić MTN Tartufi”.

Saznajemo da firma funkcioniše već desetak godina i da tartufe, kada je sezona, pronalaze širom Srbije.

– Imamo i tartufate, odnosno kobinaciju pet pasti tartufa, šampinjona i maslina (namazi). Takođe i džemove od maline, kajsije, mandarine i narandže sa tartufima. Inače, tartufi rastu na posebnim mestima. Mi ih najviše pronalazimo u centralnoj Srbiji. Najskuplji su beli tartufi i oni su najviše rasprostranjeni na severu. U početku smo se bavili samo pronalaženjem tartufa, a kasnije smo proširili delatnost, pa smo čak otvorili i lokal koji se nalazi na Kalenićevoj pijaci. Svakodnevno imamo veliku potražnju sa svim vrstama pečenih sireva, kao i za tartufate – ističe naša sagovornica.

Mnogi se pitaju koliki je rok trajanje ovakvih vrsta sireva.

– Naš neotvoren proizvod može da traje šest meseci, od dana kada je proizveden, a čim se otvori, od četiri do pet dana, ne duže. Naravno, treba napomenuti da se ovakvi sirevi isključivo čuvaju u frižiderima, a ne na sobnoj temperaturi.

Tekst i foto: Dijana Maksimović