Voćnjaci s jako oštećenim, polomljenim i iščupanim voćkama su tokom avgusta već iskrčeni. Manje oštećene voćke su prepuštene savesti i brizi voćara. Kako takvim voćkama pomoći da se što pre oporave i pripreme da sledeće godine daju rod pitali smo doktora Zorana Keserovića, profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.
– Plodove koji su ostali na voćkama, a to su uglavnom jabuke, treba pažljivije brati, ne kidati s grana i odmah klasirati jer će se na rane, u jako kratkom periodu naseliti paraziti izazivači truleži. Same voćke su posebna priča. Njihovoj nezi treba posvetiti puno pažnje i strpljenja – poručuje Prof. Keserović..
Prvo, oberite sve trule i mumificirane plodove koji vise na granama i odložite na gomilu koju ćete, kada se biljni delovi osuše, spaliti. Takođe, treba odrezati, ne čupati i trzati, sve polomljene grane i očistiti krunu od svih delova koji smetaju. Iako su rezerve vlage u zemljištu solidne, tamo gde postoji sistem za navodnjavanje trebalo bi ga uključiti. Ne sme se zaboraviti da je i septembar mesec kada se na voćkama formiraju rodni pupoljci pa im treba pomoći da lakše prođu kroz ovu fazu.
– Čim se plodovi oberu voćke treba oprskati „koktelom“ napravljenim od 250-300 ml Etrela, isto toliko NAA (aminokiselina), dva kg NAP-a, 5 kg uree, jedan litar bora (borna kiselina) i dva l magnezijum-sulfata po hektaru. Tretman se ponavlja posle sedam dana – savetuje dr Keserović.-
Sledeći korak je jesenje plavo prskanje fungicidima na bazi bakra. Ove jeseni uradite to u dva navrata. Prvi put kada opadne 50 posto listova, a ponavlja se kada u kruni ostane jedna četvrtina listova. U ovom slučaju bakar ima zadatak da napravi fungicidni film preko rana i spreči prodiranje parazita u voćku, pokrije ožiljke od opalih listova i pomogne bržem sazrevanju grančica i tanjih grana, i, zbog neblagovremenog ulaska u fazu mirovanja, smanji štete od izmrzavanja.
Svetlana Mujanović