Kod starijih stabala pri kraju rodnosti, često dolazi do slabljenja vegetativne moći, letorasti su dužine ispod 25 cm, dolazi do pojačanog ogoljavanja grana, izrođavanja plodova i masovne pojave vodopija. Voćke se podmlađuju i u slučaju jače tuče grada i prilikom prekalemljivanja. U takvim slučajevima, da bi se obnovila vegetativna masa, rodna površina i produžio vek eksploatacije voćki, pristupa se njihovom podmlađivanju. U poljoprivrednim školama, na okućnicama, baštama, pored puteva primećena su stara stabla i to pretežno autohtonih sorti jabuka i krušaka, sorti šljiva s osušenim, polomljenim granama, sa dosta izbilih vodopija u unutrašnjosti krune.
Sva ta stabla trebalo bi u narednom periodu podmladiti, kako bi se produžio vek eksploatacije ovih stabala. Ovom merom se aktiviraju spavajući i adventivni pupoljci, usled naglog priticaja sokova. Podmlađivanje se obično vrši u vreme rezidbe voćaka. Ova pomotehnička mera se najčešće izvodi kod jabuke i kruške, a ređe kod šljive, trešnje i višnje. Ona daje bolje rezultate u voćki na sejancu i bujnijim podlogama, nego na kržljavijim podlogama.
Podmlađivanje može biti potpuno i postepeno. Potpuno podmlađivanje, tj. podmlađivanje u jednoj godini se ređe primenjuje, jer voćke to teže podnose i dolazi do slabijeg obnavljanja krune. Zato se više preporučuje postepeno podmlađivanje u periodu 2 do 3 godine, gde se svake godine podmlađuje oko 35% grana u kruni.
Prilikom ovakvog podmlađivanja u prvoj godini se izbacuju polomljene grane, grane koje zasenjuju krunu i koje smetaju drugim voćkama, kao i suve grane. U narednim godinama skraćuju se skeletne grane na trogodišnju i stariju zonu porasta, na bočnu granu ili grančicu, koje se ostavljaju u cilju regulisanja priticanja hrane u blizini mesta preseka. Prilikom prekraćivanja debljih grana treba voditi računa da ne dođe do njihovog cepanja. Rane, stvorene na granama, treba oštrim nožem zagladiti, dezinfikovati i premazati kalem voskom. U godinama podmlađivanja i naredne 2 do 3 godine treba odstranjivati izbile vodopije i voditi računa o tome da se pravilno formira oblik krune.
Podmlađivanje voćaka treba da prate i druge agrotehničke mere, kao što su poboljšana ishrana, obrada zemljišta, zaštita od prouzrokovača bolesti i štetočina, navodnjavanje i dr. Pogotovo, podmlađivanje starijih stabala treba da prati obilno đubrenje azotnim đubrivima.