Lekovito i začinsko bilje
- Podbelu ne smeta zima, čak ni sneg, ispod koga znaju da iznenade žuti cvetići slični maslačku. Treba ih brati, praviti čaj, tonik…
- Beru se listovi čuvarkuće i koriste sveži.
- Sakupljaju se i hrastov lišaj, imela, maslačak (koren), zubača, pirevina, kore od breze, hrasta od koje se priprema čaj koji osnažuju organizam i ujedno leči zubobolju.
- Pravo je vreme za prikupljanje borovih iglica, kore, smole, pupoljaka jer se od njih pripremaju čajevi i sirupi koji pomažu u ublažavanju napada kašlja i jačaju organizam.
- Dok još uvek nema velikih sakupljačkih poslova pripremite papirne i plastične vrećice, vodootporne flomastere, etikete, korpe i, obavezno napravite plan koje vrste, kada i gde ćete sakupljati, koristeći ranije iskustvo.
![](https://www.dobrojutro.co.rs/wp-content/uploads/2025/01/fungus-4679547_1920.jpg)
Gljive
- Čim sneg počne da se topi valja potražiti babino uvo, jednu od najlepših gljiva rumenog šeširića i od nje skuvati slatko koje je izuzetno zdravo, podiže imunitet kompletnog organizma.
- Ovo je period kada se sakupljaju lekovite gljive poput ganoderme lucidum i ganoredme aplanatum, brezove gube, borovog truda, ćuranovog repa i čage.