U našim krajevima najpoznatija poslastica od kestena je kesten pire. Međutim, u kuvarima se mogu pronaći i druge, kao što je Pita s čokoladom i kestenom. Ima tri sloja a za prvi, odnosno podlogu potrebno je 250 g brašna, 150 g putera, dva žumanca i dve-tri kašike hladne vode. Fil se pravi od 115 g omekšalog putera, 115 g šećera, 450 g kesten pirea, 225 g tamne čokolade, dve kašike ruma (ako kesten pire nije već previše aromatičan). Odgore se premaže smesom od 200 ml slatke pavlake i jedne kašike kakao praha.
Za koricu prosejte brašno i u njega dodajte isečen, hladan puter, pa utrljajte dok ne dobijete mrvičastu masu. Dodajte žumanca i 2 kašike hladne vode, pa umesite testo. Treću kašiku vode dodajte samo ako je potrebno. Testo se mesi samo da se sve poveže u kompaktnu masu. Razvijte ga na lagano pobrašnjenoj podlozi i njime obložite kalup za pitu prečnika 25 cm. Izbockajte površinu kore viljuškom pa stavite u frižider da se dodatno stegne, oko 30 minuta. Uključite rernu da se greje na 190 stepeni. Kad je ugrejana, izvadite testo iz frižidera, prekrijte komadom papira za pečenje, pa na papir sipajte zrna pasulja ili nešto slično što će služiti kao teg. Pecite koru 10 minuta u zagrejanoj rerni. Zatim sklonite papir sa utegom, pa pecite još 10 do 15 minuta dok ne dobije blago braonkastu boju. Pečenu koru ostavite da se prohladi najpre desetak minuta u kalupu, pa je pažljivo prebacite na tanjir za posluživanje. Za fil, miksajte omekšali puter s šećerom nekoliko minuta, dok masa ne postane svetla i penasta, Dodajte postepeno kesten pire, pa miksajte da se sve sjedini.
Zasebno istopite čokoladu na pari ili veoma pažljivo u mikrotalasnoj. Ako je previše vrela, ostavite je da se malo prohladi, pa je dodajte masi s kesten pireom. Ko voli, može da doda i malo ruma. Masu rasporedite u ohlađenu podlogu.
Posebno ulupajte slatku pavlaku u mekan šlag, pa njime premažite pitu preko fila od čokolade i kestena. Na kraju, pitu pospite s kakaom. Poslužuje se tek kada se dobro ohladi.