Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ PIS: Neophodna preventivna zaštita voćki i vinove loze

PIS: Neophodna preventivna zaštita voćki i vinove loze

811
Фото: naturegarden

Prema prognozi meteorologa sledeće nedelje očekuje nas nestabilno vreme sa čestim padavinama i visokim temperaturama vazduha. Takvi uslovi pogoduju razvoju infekcija biljnog tkiva nekim od najznačajnijih patogene u poljoprivrednoj proizvodnji. Zbog toga stručnjaci Prognozno-izveštajne službe preporučuju sprovođenje preventivnih mera zaštite u zasadima i usevima. 

JABUKA

Sa najavljenim padavinama za sledeću nedelju prognozira se najintenzivnije oslobađanje askospora prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke – Venturia inaequalis do sada. Dozrelosti pseudotecija su do 90 odsto, a ispražnjenosti svega do 25 odsto. Stručnjaci zaštite bilja preporučuju sprovođenje mera zaštite u zasadima jabuka kako bi se obezbedila zaštita tokom višednevnog kišnog perioda i to:

-Delan 700-WG, Fiesta, Galileo (ditianon) 700g/ha + Chorus 50-WG, Ciprodex (ciprodinil) 0,05%.

VIŠNJA, TREŠNJA I DRUGO KOŠTIČAVO VOĆE

U apotecijama prouzrokovača pegavosti lista višnje i trešnje – Blumeriella jappii registrovano je prisustvo zrelih askospora pa se sa prvim padavinama može očekivati njihovo oslobađanje u prirodnim uslovima i ostvarenje infekcije. Sem toga, u zasadima koštičavog voća, sa padavinama se povećava rizik od infekcije biljnog tkiva i to prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća – Stigmina carpophila.

Da bi se lisna masa zaštitila pred padavine, preporučuje se primena preparata Agrodin 65 WP (dodin) u koncentraciji 0,1% ili nekog drugog registrovanog fungicida.

VINOVA LOZA

Prognozirano nestabilno vreme sa padavinama mođe izazvati probleme i u vinogradima stvaranjem povoljnih uslova za infekciju tkiva vinove loze prouzrokovačem crne pegavosti – Phomopsis viticola. Zaštitari bilja preporučuju sprovođenje hemijskih mera zaštite fungicidima i to pre najavljenih padavina:

-Mankogal 80, Dithane M 45 (mankozeb) 0,2-0,25%   ili

-Folpan 50-WP (folpet) 0,2%.

J. Bajšanski